Америка плаща за онлайн шпионаж на активни акаунти

Америка плаща за онлайн шпионаж на активни акаунти
САЩ отделят 700 000 долара за мониторинг на недоволни руснаци

Правителството на САЩ е отпуснало 700 000 долара грант за мониторинг на акаунти на активисти и организации от Русия, Египет, Турция и други страни, които публикуват негативни мнения, тъй като са недоволни от живота в страната си. С това ще се занимават изследователски центрове като Social Dynamics Laboratory (Корнелски университет), Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (Лаборатория за приложна физики при университета Джонс Хопкинс) и Morningside Analytics.

Експертите ще следят нивото на напрежение в обществото, ще създадат портрет на типичния активист и въз основа на получените данни, ще разберат как тези хора чрез социалните мрежи влияят на обикновените граждани и дали са в състояние да подкопаят ситуацията в страната.

„Ние ще определим дали негативните настроения сред неправителствени организации или активисти влияят на разпространението на недоволства сред останалата част от населението“, се казва в описанието на гранта.

Фокус на изследванията ще са хора и организации, които публикуват негативни мнения.

„Текстовете на публикациите в Twitter имат предимно неформален характер и често е много трудно да се отдели важната информация от емоционалния шум. Ние ще използваме методи, които са извън търсенето по ключови думи и хаштаги. Ние ще разработим подход, който ще разграничи нужните теми в съобщенията по изразяване на афекти и настроения (положителни и отрицателни мнения за дадено събитие, човек или ситуация)“, се посочва още в описанието на проекта.

Според политолога-американист Александър Асафов, американците, наблюдавайки акаунтите на активисти, просто търсят хора, които ще се занимават с пропаганда на западните идеи.

„Учените ще разработят методи за борба с Русия не с военни, а с идеологически средства. Първо ще проучат акаунтите на лидерите на мнение – т. е. тези, чиито мнения предизвикват резонанс сред потребителите. Те не трябва непременно да са явни опозиционери, най-важното е да имат много читатели, последователи, харесвания“, допълва той.

Според експерта, американските изследователски центрове, които досега са били в спящ режим, активират идеологическата работа в навечерието на президентските избори в Русия през 2018 г.: „Сега такива организации отново се отварят, създават се нови университетски програми за изучаване на наследството на руските дисиденти. Например в Харвард през есента на тази година стартира програмата „От Сократ до Pussy Riot» във Факултета по славянски езици, в рамките на която се изучават трудовете на Солженицин, Буковски и съвременните опозиционери, включително Pussy Riot».

Александър Шатила, политолог, декан на Финансовия университет при Правителството на Русия смята, че в  Египет американците ще изучават акаунти на ислямисти. „По-специално, на последователите на“ Мюсюлмански братя“, казва експертът. „Ще следят също и представителите на религиозните малцинства, като египетските християни – коптите, които се чувстват изолирани. Те представляват 10% от египетското население. В Турция особено внимание ще бъде отделено на светската опозиция. Американците ще изследват различните секти, например поддръжниците и сътрудниците на Фетхуллах Гюлен, основният опозиционер, а също и кюрдските активисти“.

Шатилов добавя, че именно изучаването на такива акаунти ще позволи на американците да разберат дали се подготвят евентуални протести в региона и доколко хората не са доволни от вътрешната политика. Въз основа на тази информация САЩ могат да определят възможно ли е да се подкопае ситуацията в страната и евентуално по какъв начин.

Важно е да се отбележи, че през 2016 г. правителството на САЩ няколко пъти е отделяло грантове на американски университети за изследване на Русия. Така например, през септември, Колумбийският университет в Ню Йорк и Индианският университета в Блумфилд са получили субсидии в размер на 1 милион долара за социални проучвания на руснаците.

Пентагонът също е  финансирал подобни изследвания: отделяни са пари за американски университети за моделиране на динамиката, рисковете и критичните точки на мащабни граждански вълнения в цял свят. Програмата, която стартира през 2008 г., е била насочена към получаване на информация за социалните, културните и политическите сили, които оформят стратегически важните за САЩ региони. Тя определяла още  „критичната маса за повратна точка“ на социалните бунтове, изучавала е размера и състава на социалните сили по време на египетската революция от 2011 г., на изборите за Държавна дума през 2011 г. и протестите в Истанбул през 2013 година.
Източник: russian.rt.com
Превод: NBOX.BG

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!