Антон Кутев: Имаме решения за хората с увреждания

Антон Кутев: Имаме решения за хората с увреждания
„Трябва коренна промяна на системата и това трябва да се направи от управляващите, защото социалното министерство знае как да си подреди нещата, така че те да се случат“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев пред БНР. Той подчерта, че година и половина се бори каузите на хората с увреждания да започнат да се случват.

„Имаме готовност да внесем Закон за хората с увреждания, но се надям да сме пристиснали достатъчно управляващите, за да започнат да решават проблемите“, допълни той.

По неговите думи трябва да се пренастрои системата – от Агенцията за социално подпомагане към Агенцията за интеграция на хора с увреждания, която пък няма структури.

„Това е огромна промяна и не може да се направи от друг, освен от министерството. Друг проблем е и ТЕЛК. Ако ние управляваме системата, имаме решения за голяма част от проблемите на хората с увреждания“, посочи Кутев. Народният представител подчерта, че през последната година и половина лично натиска управляващите да си напишат Закона за социалните услуги, който според собствения план на ГЕРБ, трябваше да е готов още през 2016 г. „Закон за личната помощ има изготвен от НПО от преди 10 години и не е приет по куп причини. Мая Манолова е направила лека модернизация и го вкарва в НС.

Работата ни на опозиция е да изострим проблема публично, за да се намерят решения. И това го постигнахме“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Според него министър Петков се опитва да реши проблемите на хората с увреждания, но друг е въпросът до колко системата го позволя. „Никой не може да даде точни данни колко лични асистенти са необходими. Как правят закон, без да знаят колко са необходими?“, попита Кутев. „Несъмнено трябват още пари, но в рамките на тези средства може да се направи много. Трябва да има регистър, който да е публичен и ясен. Не се знае дали се увеличава и процентът на деца с увреждания през годините. Всичко това е необходимо за обосновката на един закон“, каза още той.

Искаме вот на недоверие, за да покажем, че има тежък проблем в МВР

По повод предстоящия вот на недоверие, Антон Кутев заяви, че има огромен проблем в МВР. „Бойко Борисов е министър-председател, а поръчковите убийства са на нивото, когато той беше шеф на „ИПОН“, коментира народният представител. Като примери посочи няколко поръчкови убийства през последните месеци, бягството на затворници, както и незаконния пазар за оръжие, който според Кутев е по-голям от пазара за салам.

„Винаги има проблеми и със законното оръжие, но то може да бъде контролирано. Проблемът е с незаконното, защото няма как да се проследи“, обясни той. „Не мога да си представя, че при сегашната техника, не може да се проследи открадната кола къде отива, не могат да се проследят телефоните и да се хванат телефонните измамници. Това е грешка на начина, по който се управлява системата“, категоричен е Кутев. Той е на мнение, че сме имали добри и лоши министри на МВР, но този министър е абсолютно изключение от всички правила.

„Той нито знае къде се намира, нито има намерение да научи. Задавал съм му няколко въпроса за тази година и половина за битовата престъпност, убийства, корупцията, нито веднъж той не каза, че има проблем.

Отговорът му е, че системата си работи много хубаво. Дори не показва усещане, че в тази система има проблем“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. В тази връзка Кутев припомни шесторното убийство в Нови Искър, което е показно за неадекватни полицейски действия. „Накрая виновен стана този, който е умрял. Ако бяха умрели двама, сигурно двама щяха да са виновни“, коментира той.

Кутев обясни, че вотът има за цел да фокусира вниманието на обществото и да постави въпроси, които да започнат да се решават. „Да покаже пътища за решаване, а дали ще се съобразят с тях или ще посочат други, това е работа на управляващите. Искаме вот на недоверие, за да покажем, че има тежък проблем, но и че има алтернатива“, уточни народният представител.

Като необходима промяна, която трябва да се направи, той посочи „маловажен случай“. Кутев обясни, че редовно разбиват мазетата и ги обират, но това според системата е маловажен случай и не го хваща. По тази причина и полицаите не търсят престъпниците. „Но домовете на хората продължават да са обирани, а крадците остават безнаказани“, подчерта Антон Кутев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!