Антон Кутев: Културният чек поправя дефект в образованието- създаването на ценностни нагласи

Антон Кутев: Културният чек поправя дефект в образованието- създаването на ценностни нагласи
„Законопроектът за културния чек засяга всички български граждани, които сега навършват 18 и ще ги навършат оттук нататък. След 20-30 години цялото поколение на България ще е минало през този закон. Никак не са малко хората, които засяга това предложение“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че целта на законопроекта е да поправи един дефект на сегашното ни образование – не са създадени ценностни нагласи. Кутев посочи изключително полезна мярка, която се прилага в Италия. „Всяка година министърът на културата изпраща едно писъмце по пощата, на всеки човек, навършил 18 години, с което му съобщава, че може да ползва културен чек от 200 лв. За мен това е родолюбива идея. Това е подкрепа към всеки български гражданин“, коментира народният представител. По неговите думи най-голям е броят на навършващите пълнолетие тази година, а следващите години – спадат.

„Което означава, че ако абсолютно всички хора използват правото си и оползотворят парите по този чек, максималният разход за бюджета ще бъде 15 млн. лв, а за следващите години – по-малко. Но тези чекове не се ползват на 100% и дори не се ползват на 50%, както показва практиката. Реално погледнато това ще струва на държавата 7-8 млн. лв.“, обясни зам.-председателят на левицата в парламента. Той подчерта, че само за последните три месеца това правителство е изхарчило над 1 млрд. лв, извън бюджета. „И то за какво ли не, без решение на НС. Ако някой иска да ме убеди, че 7 млн. лв. за културния чек е финансово препятствие, е абсолютно несериозно. Тези пари ги има в бюджета и няма никакъв проблем да бъдат намерени“, категоричен е Кутев.

„Изумявам се на отрицателното становище на Министерството на културата. Още повече, че този законопроект е в полза на министъра. В предварителните ми разговори, Боил Банов каза, че с две ръце подкрепя идеята, а след това подписва отрицателно становище. За мен това е извън здравата логика. Това означава, че министърът сам се заклеймява“, коментира още народният представител. Според него има механизъм за всяко нещо, стига да има желание за решение. „Младежи, които нямат нищо общо с БСП, подкрепиха идеята“, подчерта той.

Зам.-председателят на „БСП за България“ обясни, че младежите ще използват чека само за това, което е публикувано в електронната платформата и което министърът разпише в наредбата. Кутев акцентира, че този законопроект е насочен и към хората, под линията на бедността. „Дали струва 20, 40 или 60 лв, всяка една от тези суми е голяма. Тези, които искат да отидат на културно мероприятие, а нямат парите, да имат възможност. Това ще вдигне и заплатите на творците, защото са допълни пари в сферата на културата“, допълни той. Антон Кутев подчерта и че  държавата  по никакъв начин не подпомага българското книгоиздаване. „През закупените книги 1.5 млн. лв. може да влязат в издателствата. Това е реална възможност на един бранш, който въобще не е подпомаган“, категоричен е Антон Кутев.

Нона Йотова: С Културния чек не се обезценява труда на артистите

Средствата от чека ще отидат в гилдията

„Не мога да повярвам, че веднага се отхвърли нашето предложение и чувам тук, в НС, а също и в комисията как се лансира една теза, че едва ли не се обезценява труда на артистите. Парите от културния чек отиват за артистите. Именно трудът на моите колеги е и една от причините аз да съм тук.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Нона Йотова от парламентарната трибуна. Тя обясни, че с предложението на левицата за културен чек може да се увеличат и заплатите на колегите й.

„В голяма степен заплатите на колегите ми са много под социалния минимум. Културният чек не означава, че ние ще играем без пари”, обясни Йотова. Тя призова да не се отхвърлят веднага предложенията на левицата, а да се опита и се види какъв ще е ефектът от тях. „Нека не подценяваме интелекта на българите. Изкуството не е парче торта. Сигурна съм, че има много млади хора, които са на 18 г. или ще станат на толкова, но за съжаление техните родители не са на вълна – култура”, посочи Йотова. Тя обясни, че има много родители, които не биха дали пари на децата си, за да отидат на постановка. По думите й с предложението на левицата младите хора ще могат да отидат и да видят представленията, които им харесват.

Кристина Сидорова: Управляващите ограничават достъпа на млади хора до култура

„53% от хората не ходят на театър, защото билетите са скъпи. Няма как в едно малко село, хората да дадат по 15 лв или 20 лв за театър. 41% от тези хора казват, че няма културни събития в местата, където живеят. А управляващите ограничават достъпа на тези млади хора, които искат да отидат, но нямат финансова възможност“, допълни темата народният представител Кристина Сидорова. Тя посочи и изследване на ЕВРОСТАТ, според което 1/3 от българите никога не са ходили на театър и кино. „По този показател сме на последно място в класацията“, каза още тя.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!