Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото

Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото
„От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и не трябва да се пипа, а да предложат мерки- как тази класация да върви нагоре.

Докладът ще мине, но кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна. Според него няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото – СЕМ е само частично такава.

„Това не е ли въпрос на всяко едно управление, включително и на сегашното? От години насам ние констатираме, че сме зле и ще ставаме все по-зле“, коментира Кутев. Той е на мнение, че държавата трябва по някакъв начин да регламентира съдържанието в медиите. „Регламентацията, която имаме в момента, е доста остаряла, а светът в последните години доста се промени“, подчерта той.

По неговите думи имаме две обществени медии, но те са 3% от пазара. „Какво правим с останалите 97%? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание – нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба“, подчерта Кутев. Той постави и въпроса за финансирането на медиите. „Целият рекламен пазар в България е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии. Ако това е така, за каква свобода на медиите говорим? По финансирането на медиите в България има голям проблем и затова те стават зависими“, каза още народният представител.

Александър Симов: Големите теми на българската медийна среда отсъстват от отчета на СЕМ

Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ?

„Отчетът на СЕМ е абсолютно бюрократичен, пълен със статистика, в който няма дори и един извод за нещо. Големите теми на българската медийна среда отсъстват напълно в този отчет“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов от парламентарната трибуна. Според него СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението им по въпроса.

Той припомни дебат от 2011 г. на Антон Кутев с тогавашния председател на СЕМ, в който и двамата са много притеснени, че България се намира на 73-то място по свобода на словото. „Днес вече сме на 111-то и притеснение няма. В отчета няма и една дума за това. Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ? Подобен отчет може да направи и всеки статистик. Ролята на СЕМ трябва да е друга“, категоричен е народният представител.

Нона Йотова: Обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио?

„СЕМ не може да реагира адекватно на различни ситуации, които са свързани с неговата компетентност. В последния месец разбираме, че национални медии, включително БНР, имат актове от СЕМ за неспазване на Закона за радиото и телевизията. Членовете на регулатора, обаче, гласуват радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Нона Йотова от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че народните представители нямат отговори какво се случва с проблемите с радио „България” и редакциите на БНР в чужбина, които ръководството на радиото е искало да закрие, въпреки че те са обсъждани преди година. „Друг тревожен факт е, че още през 2016 г. за членовете на СЕМ е получен автомобил от директора на БНР, който е поискан от Мария Стоянова, дни след като регулаторът гласува Александър Велев да бъде избран за ръководител на общественото радио.

Това е все едно ЧЕЗ да предоставят автомобил на КЕВР”, заяви Йотова. Тя обяви още, че директорът на специализираната администрация в СЕМ е съпруга на директора на програма „Хоризонт”. „Тя пряко отговоря за спазването на закона в националната програма. Затова се питам, обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио”, каза още Йотова.

Иван Ченчев: Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите?

„Автомобилът, предоставен от БНР на СЕМ, е още на разположение. Как регулаторът ще иска автомобил от регулирания? Това е скандално”. Това заяви народният представител Иван Ченчев. Той добави, че когато на заседанието на комисията по култура и медии е попитал, какво е становището на СЕМ по отношение на свободата на словото, отговорът е бил циничен, със смях и със забележката, че СЕМ се грижи за свободата на словото. „Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите?”, попита Иван Ченчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!