Асоциация „Сигурност” подкрепя проф. Иво Христов в Пловдив

Асоциация „Сигурност” подкрепя проф. Иво Христов в Пловдив
Проф. Иво Христов: Разликата между новата и старата администрация във Вашингтон, според изтъкнатия анализатор, е само в подходите, целите са същите, а една от тях е да няма алтернатива извън Америка.

По думите му, дефинираният от Тръмп нов курс на реиндустриализация означава ново превъоръжаване. „Засега новият стопанин на Белия дом е в дефанзивна позиция и в обяснителен режим. Един по един „отстрелват” хората му“, допълва той.

 

Професорът анализира и ситуацията около Китай и опитите страната да бъде поставена в изолация. „Стратегически съюз между Русия и Китай засега няма и целта е той да не бъде допуснат”, стана ясно от думите му. Според водача на „БСП за България” в Пловдив в момента върви деликатна игра, изходът от която се определя от това дали постсъветският руски елит ще се хване на уловката, или ще устои на изкушението, което му предлага Западът. Анализаторът припомни моментите от историята на Русия и Съветския съюз, когато елитите са повярвали на англо-саксонските „партньори”, в резултат Русия е била превърната в суровинен придатък.

 

Проф. Христов се спря на структурата на руската икономика в момента, структура, все още базирана на енергоносителите, въпреки че от миналата година 9 млрд. долара от националния продукт са формирани от информационни продукти. „Най-големите страхове на Европа, ситуирана в Брюксел, е в това дали има сделка между САЩ и Русия за Прибалтика, за Балканите и за Украйна. Европейските елити са уплашени, че господарите на света са се договорили със „световния злодей” Путин”, каза проф. Христов.

 

Той беше категоричен, че демонтажът на Европейския съюз е в ход, декомпозиран ЕС устройва САЩ. Според него те по-лесно ще се договарят с отделните държави, в контекста на Балканите: ще се противодейства на кооперацията между Русия и Турция, а ситуацията в Македония трябва да се следи внимателно.

 

„Не коментирам нещо, което го няма”, отговори той на въпрос за външната политика на България, водена от предишния кабинет. Попитан за състоянието на МВР, той отбеляза, че е налице сериозен дефицит на аналитичен потенциал.

 

Демографската криза, държавата в икономическите процеси и предстоящият вот също интересуваха бившите служители на реда. „На контролирания вот се противодейства просто – като излязат пловдивчани масово да гласуват”, обясни проф. Христов за опасенията на аудиторията, че в Столипиново се купуват гласове.

 

Като социолог, професорът не се ангажира с конкретни прогнози, но очерта три вероятности – кабинет на ГЕРБ с патриоти, мълчаливо подкрепяни от ДПС, кабинет на БСП и част от патриотите или нови избори на есен при невъзможност да се състави правителство. „Коалиция БСП – ГЕРБ е една от червените линии, които няма да премина в политиката, което означава да напусна Народното събрание”, категоричен беше проф. Христов, а позицията му беше подкрепена с аплодисменти.

 

В заключение, членовете на Асоциация „Сигурност” в Пловдив декларираха, че застават зад инициативата „Иво Христов за Пловдив”, която преди седмица се зароди по идея на бивши и настоящи студенти на преподавателя в Пловдивския университет.
Източник: glasove.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!