Атанас Зафиров от международната конференция на сигурността на ЕС: Ясно заявих, че санкциите на Русия трябва да паднат

Атанас Зафиров от международната конференция на сигурността на ЕС: Ясно заявих, че санкциите на Русия трябва да паднат

Депутатът от БСП Атанас Зафиров взе участие в Междупарламентарната конференция за общата външна политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС.

В работата на конференцията взеха участие министри, евродепутати, депутати и експерти от страните-членки на Съюза, страни-кандидатки и други европейски органи, както и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

В рамките на конференцията Зафиров проведе срещи с делегати от Гърция и Латвия, с които обсъди общи позиции по отношение приоритетите, перспективите и предизвикателствата пред Източното съседство на ЕС. Зафиров изрази пред тях и пред ръководителя на българската делегация остро несъгласие с квалификациите по отношение на Русия в предложените проектодокументи, както и потвърди позицията на БСП за отмяна на санкциите на ЕС срещу Руската федерация. В резултат на изказани мнения и становища, от окончателната редакция на документа отпадна изискването за възстановяване контрола на Украйна над Кримския полуостров, като необходимо условие за отмяна на санкциите.

Въпреки тази отстъпка, Зафиров изрази несъгласие с окончателния текст и не взе участие в неговото гласуване. В модулът за отбраната на Евросъюза и необходимостта от Бяла книга, Зафиров приведе примерът с модернизацията на словашките МиГ 29, като модел на съчетаване на национален интерес и съюзнически задължения. ”Къде минава границата между разумния компромис, в името на националната сигурност и укрепването на отбранителните способности и фанатичното робуване на идеологеми и догми”, попита Зафиров.

В края на конференцията, Атанас Зафиров поздрави министъра на външните работи на Словакия – Мирослав Лайчак, за изказаната от него позиция по отношение на санкциите, мигрантите и визовия режим с Турция и го увери, че за първи път чува толкова откровен и реалистичен изказ по посочените проблеми!
Източник: pik.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!