Атанас Зафиров: Цялата власт е изтъкана от зависимости- разкриват се всеки ден

Атанас Зафиров: Цялата власт е изтъкана от зависимости- разкриват се всеки ден
„Цялата власт е изтъкана от зависимости-  разкриват се  всеки ден. Жалко е, че трагичен инцидент стана повод за осветляването на конфликт на интереси и срастване на пари и власт“.

Това заяви Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, пред БНР по повод исканата оставка на зам.-министър Султанка Петрова. Зафиров припомни, че БСП е изпратила писмо-обръщение към лидерите на Обединени патриоти, в което настоява да отговорят- дали ще продължат да толерират подобен конфликт на интереси. „Г-н Симеонов многократно е говорил в публичното пространство против калинките, които станаха синоним на управлението на ГЕРБ.

Борисов каза, че председателството е свършило и повече няма да мълчат. По този начин ли ГЕРБ ще изпълнява предизборните си обещания, в които се говореше за морал и пресичане на подобни практики? Това управление има ли намерение да се бори с корупцията?“, попита Зафиров.

Той зададе и въпроса-дали е нормално, в името на някакво коалиционно единство, такива случаи на шуробаджанащина да продължават да съществуват. Социалистът подчерта, че Султанка Петрова не е случайна – тя беше народен представител в предишно Народно събрание.

Атанас Зафиров заяви, че нашите европейски партньори не са слепи за това- какво се случва в България. „Една от основните причини страната ни все още да не е в Шенген е точно корупцията. Ако беше само този случай, можеше да бъде причислено към характерни особености на даден човек или политик. Но това е система на управление“, категоричен е той.

По повод европредседателството, Зафиров е на мнение, че то е било еднопартийно занимание, белязано с отстъпление от основни европейски права и ценности. Той го определи като „красива опаковка – празно съдържание“.

По неговите думи интересите на България и на европейците са останали на заден план. „С какво може да се похвали това председателство? От четири предварително заявени приоритета, на практика беше придвижен само един – Западните Балкани, но и там сме свидетели на липса на перспектива“, коментира той. Атанас Зафиров допълни, че няма напредък по тема сигурност, миграция, социална политика, особено за младите хора. „ЕС, след българското председателство, е по-разделен от всякога“, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!