Атанас Мерджанов: Сегашният председател на БСП се включва доста активно в очертаването на левия профил на държавата

Атанас Мерджанов: Сегашният председател на БСП се включва доста активно в очертаването на левия профил на държавата

Премиерът Борисов се обяви срещу приетия закон за помощите за децата с увреждания. Управлява ни изключително безчувствено правителство!

„Сегашният председател на БСП – Михаил Миков, се включва доста активно в очертаването на левия профил на държавата”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорил на партията Атанас Мерджанов в предаването “Q&A” по телевизия BG on AIR. Той уточни, че не става въпрос само за социалните помощи. „Ние разбираме лявата политика и като подпомагане на бизнеса от страна на държавата”, обясни Мерджанов и допълни, че днешният бизнес уж много се вълнува и е критично настроен, а когато отиде на срещи с правителството, мълчи и се свива.

По повод предстоящия, на 7-ми и 8-ми май, Конгрес на БСП, Атанас Мерджанов подчерта, че сегашното ръководството на партията организира отчетно-изборна кампания, която е показала стабилността на структурите на партията. „Имаше много гнили ябълки в структурите ни. Провелите се отчетно-изборни конференции показаха енергия за подмладяване – над 50% от председателите на общинските ни съвети са нови. Надявам се, дискусиите на Конгреса да бъдат работни. Знаете, че Конгресите при нас преминават доста разгорещено и в спорове, но за политика”, коментира зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Той уточни, че в БСП има много млади, активни и мислещи хора, които си дават сметка за състоянието на страната. „Има млади хора, които искат да живеят тук и сега, да отглеждат своите деца в България, за които обаче са нужни нови законови рамки, условия, ангажименти на правителството и държавата, които да са социално насочени”, категоричен бе той и допълни, че държавата – в лицето на премиера Борисов, не преоставя необходимото, за да се случва това.

Управлява ни изключително безчувствено правителство! БСП ще предложи алтернатива на това

„Най-разочароващото от премиера Борисов бе, че именно той се обяви срещу приетия закон за помощите за деца с увреждания, и „натри сол на главите“ на Менда Стоянова и колегите от социалната комисия, че са допуснали приемането на такъв закон”, това заяви Атанас Мерджанов. Според него страната е управлявана от изключително безчувствено правителство. Именно заради това – целта на Конгреса на БСП е да се предложи алтернатива за хората. „Ние сме длъжни да заявим нашата алтернативност на Конгреса”, подчерта социалистът.

Мерджанов припомни, че БСП е внесла вот на недоверие в сферата на здравеопазването и сега се вижда как се водят спорове – и на улицата, и в лекарските организации. „В крайна сметка, сме свидетели на недоволството на пациенти, лекари, управители на болници. Само министерството, като че ли, е в бяло, а премиерът Борисов – търси подкрепа за Москов от г-жа Дариткова”, каза зам.-председателят на ПГ на левицата.

Според него дори самите представители на ГЕРБ не са доволни от случващото се в здравеопазването и в МВР. „Има съществени, непреодолими различия в ГЕРБ – това не са пукнатини, които да замажем с мед”, коментира Мерджанов. Според него законът внесен от Бъчварова, се радва на масово неодобрение. „Факт е, че полицаите стачкуват и са демотивирани. Виждаме какви граждански инициативи има по повод границата ни с Турция. Нали нашата граница бе най-добре охраняваната в ЕС. Нали на нея водихме Камерън и кой ли не, само и само да се пъчим”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на вътрешната комисия. Той припомни, че оградата по границата, с която се хвалят управляващите, бе построена не от ГЕРБ, а от правителството на Пламен Орешарски, и то на много по-ниска цена и за много по-кратко време. „Наблюдаваме тотално несправяне на органите с опазването на границата ни. Имаме тежки съмнения за участие на представители на властта, на Гранична полиция, в канали за бежанци. На заседание на вътрешната комисия не получихме убедителни отговори”, каза също Мерджанов.

Капацитетът на ГЕРБ е изчерпан, затова те са притеснени. БСП обаче я притеснява бедността

Той бе категоричен, че капацитетът на ГЕРБ е изчерпан. „Само харизмата на Борисов няма да е достатъчна за справяне с предизвикателствата, които гражданите ще отправят към държавата и нейното управление”, каза Мерджанов и обясни, че именно затова е била срещата на ГЕРБ, която повече е приличала на инструктаж и „набиване на канчета”. „Нямаше диалог, нямаше спорове”, коментира социалистът. Според него това е техен проблем, но засяга и цялата държава, управлявана от тях. „Те владеят всеки областен град, министерствата, правителството, имат големи представителства в регулаторните органи”, каза също той.

Според Мерджанов е явно, че следващите избори наближават, след като се заговори и за Изборен кодекс. „Очевидно е, че нещо притеснява управляващите в ГЕРБ. Нас обаче, ни притеснява бедността, в която живеят българите. Именно заради това бе промяната и в политически курс на БСП”, каза той.

За.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бе помолен да коментира данъчната политика на управляващите. „Дали ще се вдигат данъците е в главата само на министър-председателя Борисов. Въпросът е много важен за българските граждани, защото ГЕРБ непрекъснато прокламираше в предизборната си кампания, че данъците няма да се вдигат и, че България едва ли не е данъчен рай”, отговори на въпроса Мерджанов. Според него българските граждани, в крайна сметка, са свидетели на вдигане на косвените данъци, а не на преките. „Хората трябва да плащат от джоба си и цената на винетките, на билет за градски транспорт в София, и редица други такси, с които ги натоварват представителите на ГЕРБ. Това, което се случва с хората, е много силно спекулативно. А ГЕРБ е дошла на власт с обещания, а виждате какво се случва”, каза също той.

Според Мерджанов в обществото се наблюдава натрупване на протестна маса, което ще продължи и би могло да доведе до непрогнозируеми размери. „Протести в държавата има, защото хората обедняват. Лишават се от законни и социални необходимости, което важи и за здравеопазването и образованието. За всичко това не някой друг, а БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ нееднократно предупреждаваше”, подчерта той.

По повод задължителното гласуване, Атанас Мерджанов заяви, че позицията на БСП е против. „Всякакви екзотични предложения за томболи и други стимули са изключително парадоксални. И тук гледащите ни отвън се питат – ние сериозно ли допуснахме тази държава в ЕС, след като на такова равнище са разсъжденията на политиците им?”, завърши сициалистът.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!