БГ експерт: Институциите у нас подценяват риска от хибридна война

БГ експерт: Институциите у нас подценяват риска от хибридна война
Държавните институции в България не осъзнават риска от хибридна война и разпространение на невярна информация – т.нар. фалшиви новини, каза експертът по въпросите на сигурността Йордан Божилов по БНТ в неделя (19 февруари).

Проблемът не е само български – така е и в повечето страни в Европа, каза още експертът. Божилов добре си спомня случая, когато пловдивски новинарски сайт едва не предизвика скандал между София и Москва, след като публикува измислена новина, че турският президент Реджеп Ердоган е поканен у нас за националния празник, а руският Владимир Путин – не.

„Ние също сме свидетели на разпространение на фалшиви новини в България в опит за манипулиране на общественото мнение. Свидетели сме на изпращане на сигнали и информации, които могат да доведат до разделение на обществото. Знаете една част от обществото е много проруски настроена, докато останалата част е напротив – счита Русия като една от заплахите. Аз мисля, че нашите институции не осъзнават риска от хибридната война, риска от разпространение на невярна информация като тяхна задача. Впрочем не само България е в такава позиция“, каза още Божилов.

„Европейската комисия и НАТО създадоха специални информационни звена за борба с руската държавна пропаганда в Европа след анексията на Крим и войната в Украйна. На държавно ниво в Европейския съюз обаче липсват институции за борба с информационните манипулации“, допълни той.
Източник: bg.rbth.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!