Брюксел ни притиска: Продайте „Булгартрансгаз“ или платете 300 милиона евро глоба!

Брюксел ни притиска: Продайте "Булгартрансгаз“ или платете 300 милиона евро глоба!

Брюксел ни притиска: Продайте „Булгартрансгаз“ или платете 300 милиона евро глоба!

Когато дойде комисар Маргрете Вестагер и каже, че трябва да продадем „Булгартрансгаз“, за нас това е тежък политически удар, категоричен е Бойко Борисов

Антимонополните регулатори на Европейския съюз са съобщили на България, че трябва да продаде държавният газов оператор „Булгартрансгаз“, или да бъде глобена с 300 милиона евро. Това обясни премиерът Бойко Борисов, цитиран агенция „Ройтерс“.

Пред медии Брюксел той заяви, че подобна санкция би била неприемлива за България.
Миналата година Европейската комисия глоби Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на „Булгартрансгаз“, за нарушаване на антимонополните правила на Европейския съюз, като възпрепятства достъпа на конкуренти до ключови елементи от газовата инфраструктура в България.

„Когато дойде комисарят (по конкуренцията) Маргрете Вестагер и каже, че трябва да продадем „Булгартрансгаз“, за нас това е тежък политически удар… Иначе следва наказателна процедура за до 300 млн. евро“, каза Борисов в аудиозапис, разпространен от пресслужбата на Министерски съвет.

Той добави, че вицепремиерът Томислав Дончев се е срещнал с екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да обсъди разрешаването на проблема. Говорителят на Комисията Рикардо Кардосо каза, че в момента се води антимонополно разследване и все още няма окончателно решение по него.

„Както често се случва при антитръстовите разследвания, комисарят Вестагер се е срещнала с българските власти, за да обсъдят случващото се“, обяснява той. БЕХ и дъщерните му дружества „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ притежават или контролират газопреносната мрежа у нас, единственото газохранилище в страната и капацитета на основния газопровод за внос.

В момента „Булгартрансгаз“ транспортира газ единствено от руската компания „Газпром“ за вътрешно потребление и за съседните Гърция, Македония и Турция. България, която е почти изцяло зависима от доставките на газ от Русия, строи интерконекторни газови връзки с Гърция и Румъния, за да диверсифицира доставките, и има надежди да се превърне в регионален газов хъб, отбелязва агенцията.

В друг подобен случай „Газпром“ е предложил отстъпки, за да избегне глоба, след като Комисията го обвини, че държи твърде високи цени за клиентите и блокира достъпа на конкуренти в Централна и Източна Европа.

Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!