БСП застава зад Елена Йончева

Управлението кумгейт трябва да спре

„Всички заставаме зад Елена Йончева. Управлението кумгейт трябва да спре”, категорични са социалистите. Те й пожелават също да стигне до край при разнищването на случая със скандалите около Делян Добрев. По повод скандалите с депутат от ГЕРБ, народният представител от БСП за България, избран от Хасково, Елена Йончева даде пресконференция, на която бяха и  депутати от левицата, членове на ИБ на БСП, общински и областни ръководства и представители на левицата в местната власт.

Елена Йончева: Наглост, нарушаване на закона и създаване на икономически октопод е моделът на Делян Добрев

Това не е ли модел и на ГЕРБ?

„Моделът Добрев има три елемента – наглост, нарушаване на закона и създаване на икономическа групировка, икономически октопод. Повеждаме битка срещу модела Добрев, независимо в коя партия се случва. Даваме случая на комисията за конфликт на интереси”, заяви Йончева на пресконференцията. Тя обясни, че Делян Добрев е настоял неговия дрийм тим да бъде назначен в община Хасково, в противоречие на закона за държавния служител.

„Секретарят на общината му е кума, тя е без административен опит и въпреки това е назначена там. Директорът на финансовата дирекция му е първа братовчедка и също не е работила в администрация, за да заема този пост”, обясни Йончева и допълни, че вече две години управляват европейски средства, без да са назначени с конкурс.

„Първата братовчедка на Делян Добрев е директор на финансовата агенция, а нейният съпруг е председател на Комисията по бюджет и финанси. Законът това не го забранява, но очевидно тук има конфликт на интереси”, обясни Йончева.

„Не знаем дали моделът Добрев е моделът ГЕРБ. Но, съдейки по подкрепата, която Делян Добрев получава от организациите на ГЕРБ в страната, се създават съмнения, че може би моделът Добрев е модел на ГЕРБ”, посочи Йончева. Тя каза също, че в ГЕРБ членуват и почтени хора и много иска да разбере как се чувстват тези хора и какво мислят за този случай. „Не мога да повярвам, че хората подкрепят една такава омерта”, каза тя.

МОСВ е пречка хората в Хасково да пият чиста вода

Елена Йончева говори и по темата за водата в Хасковско. Тя подчерта, че 6 месеца се кри от обществеността в Хасково, че водата има повишени норми както на Уран, така и на алфаактивност, което е установено както по новите, така и по старите стандарти. „Въпреки отпуснатите средства от Министерския съвет, общината е възложила на определена фирма да бъдат извършени четири сондажа, но те не могат да бъдат извършени, защото МОСВ не е извършило необходимите проучвания и не е определила санитарната зона, където фирмата да може да работи”, подчерта Йончева.

„Хората са предупредени, че водата не е годна за питейни и битови нужди, но хората продължават да плащат за питейна, въпреки че получават промишлена вода”, каза също тя.

Атанас Зафиров: Валери Симеонов защитава Добрев и модела, срещу който говореше само преди 10 дни, или напада Елена Йончева?

„Стана ясно, че на кмета в Хасково са му препоръчали едни хора. Самият Добрев каза, че е настоявал тези хора да бъдат назначени. Това не е модел, който работи само в община Хасково, а в цялата държава“ Това заяви Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП. Той подчерта, че за този партизански модел на управление на държавата говори лично вицепремиерът Симеонов. „Вчера излиза с позиция, в която защитава Делян Добрев. Питаме: Валери Симеонов защитава Добрев ли, Елена Йончева ли напада или защитава модела, срещу който говореше само преди 10 дни?“, каза още той. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!