„БСП за България” внесе жалба в КС за безпринципни текстове от Закона за публичните финанси

„БСП за България” внесе жалба в КС за безпринципни текстове от Закона за публичните финанси
Георги Търновалийски: Не може Министерският съвет да раздава пари на общини по неясни критерии

„Внасяме жалба в Конститусионния съд срещу онези текстове от Закона за публичните финанси, които дават възможност на Министерския съвет, със свой акт, да променя бюджетните взаимоотношения държава-общини. Какво означава това – Министерският съвет, със свое постановление, да раздава пари на общини по неясни критерии и безпринципно, и в нарушение на закона, на Конституцията.

”Това завяви народният представител от „БСП за България” Георги Търновалийски, заедно с депутати от левицата, при внасянето на жалба до Конституционния съд, с която се възразява срещу възможността МС, без решение на парламента, да разпределя средства за общините.

Той обясни, че става въпрос за онези средства, които уж от излишъка, се раздават на общините за покриване на техни допълнителни разходи. „Това обикновено са общини, управлявани от мнозинства в общинските съвети от ГЕРБ и техни кметове”, обясни той.

Георги Търновалийски обясни, че текстовете са противоконституционни, защото с гласуваното миналата година, управляващите делигират правомощия на Министерски съвет, които са изключителни права на Народното събрание. „Отношенията държава-общини трябва да бъдат регулирани само със закон.

Това изисква Българската Конституция”, подчерта той. Георги Търновалийски обяни също, че според Конституцията, бюджетите на общините са самостоятелни и не са част от държавния бюджет. „Става въпрос за публични средства, които са на всички нас, гражданите на страната.

Това, че Министерство на финансите има практика да извършва нереално планиране на приходите, в резултат на което да има „уж” излишъци, които реално в края на годината ги няма, означава, че тези средства трябва да бъдат похарчени съобразно приоритетите на управляващото мнозинство.

Това е в изключителните права на Народното събрание. Да не забравяме, че България е Конституционна република”, каза още Търновалийски.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!