БСП: Управляващите признаха, че 160 млн. от ЕС са за заселване на бежанци у нас

БСП: Управляващите признаха, че 160 млн. от ЕС са за заселване на бежанци у нас

Таско Ерменков: Борисов и правителството защитават ли българските интереси или искат да превърнат България в бежански лагер? „В пленарна зала вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди страховете на БСП, че 160 млн. евро отпуснати от ЕС, с които така се хвали правителството на Борисов, ще бъдат изхарчени в голяма степен за осигуряване на жилища за бежанци в българските общини”.

Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков.

„Бяхме притеснени от постановление на МС, с което се е приела наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила”, обясни социалистът.

Той поясни, че в наредбата е записано: осигуряване на жилищно настаняване; записване в детска градина или общинско училище на деца, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка; провеждане на обучение на български език; здравно осигуряване и обслужване; професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни; включване в програми за заетост и обучение.

Социалистът допълни, че освен всичко друго кметовете са задължени да осигуряват на съответните чужденци и избор на личен лекар, достъп до други административни услуги, заплащане на здравни осигуровки, на всяко лице, за което е сключено споразумение за интеграция.

Ерменков заяви, че би било прекрасно ако това се отнасяше за български млади семейства, безработни, тези които държат на България и на които ще разчитаме за в бъдеще и искаме да задържим тук. „Всичко това обаче се отнася за настаняване на лицата, които са получили закрила, това са разходи за мигранти в общини, където ще решаваме демографския проблем чрез заселване на лица, част от които може и да са бежанци, но в статистиката се вижда че по-скоро са икономически емигранти и не са допринесли с нищо за България”, заяви депутатът от левицата.

„Борисов и правителството защитават българските интереси, работи за бъдещето на българския народ, проявява грижа за българската младеж или обслужва западно европейски интереси, които искат да превърнат България в един голям бежански лагер?”, попита Ерменков.

Филип Попов: Наредбата за настаняване на бежанци в български общини е пагубна за България

„Бъчварова най-накрая изплю камъчето – в българските общини ще бъдат настанявани бежанци”. Заяви секретарят по законодателството на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той бе категоричен, че приетата наредба е пагубна за България и трябва незабавно да бъде отменена.

Иван Иванов: Стана ясно, че очакваме голям брой от бежанците да бъдат върнати у нас

„Бъчварова не каза и нито дума за българската позиция и какви мерки ще бъдат приети по отношение на Дъблинскския регламент”, заяви депутатът от левицата Иван Иванов. Той обясни, че според този регламент страната ни е длъжна да приеме всички бежанци, които са минали през българска територия и са били регистрирани тук, ако страните, в които са стигнали решат да ги върнат. „От думите на вицепремиера стана ясно, че очакваме голям брой от тези хора да бъдат върнати у нас”, каза още той.
Източник: news-bulgaria.info

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!