БСП ще предложи „културен чек“ за 18-годишните

БСП ще предложи „културен чек“ за 18-годишните
Съветът по духовна сфера, култура и медии към Националния съвет в Стара Загора

„18-годишните в България в рамките на една година да посетят концерти, театри, опери или  да купят книги  за сумата от  200 лева, е разписано в т.нар. „културен чек”, регламентиран в законопроект на БСП“.

Това каза зам.-председателят на „БСП за България“ Антон Кутев в Стара Загора.  Той обясни, че законопроектът ще бъде внесен в парламента следващата седмица.

„Ако бъде приет от депутатите до края на тази година, навършилите пълнолетие трябва да се  регистрират в специална интернет платформа, за да получат билети за определената сума с цел културно потребление“, поясни той.

Кутев подчерта, че регистрация в нея трябва да имат и музеите, концертните зали, кината, книжарниците, галериите и др. „Разплащанията ще се извършат в платформата. По предварителни разчети ще бъдат необходими 15 млн. лв., с които ще се насърчават творците и ще се стимулира  културното съдържание в България“, каза още Антон Кутев.

Към момента броят на подрастващите се увеличава, които не само не са закупили нито една книга и не са посетили нито един театрален спектакъл, а нещо повече голяма част от тях все по-трудно четат и говорят правилно.

Тази тъжна равносметка бе направена по време на среща с творци от Стара Загора, Пловдив, Хасково, Смолян и др., организирана от Съвета по духовна сфера, култура и медии към Националния съвет и от общинския съвет на БСП-Стара Загора на тема: „За да стане културата стратегическа за развитието на България сфера на дейност за 2018г.“. В нея участваха представители на културни институции, граждански сдружения, журналисти, художници, библиотекари, писатели, читалищни дейци, общински съветници и др.

„Със зам.-председателя на Съвета Антон Кутев и депутата проф. д-р Иво Христов, имаме амбицията да завършим един цялостен преглед върху състоянието на българската култура и духовност в момента.

Това е важно за определянето на приоритетите, които да бъдат наложени в рамките на компетенциите на бюджетната прогноза за  2018 година.”, заяви председателят на Съвета Иван Токаджиев, бивш зам.-министър на културата 2005-2009г. По думите му „левицата не цели да наддава с управляващите  проценти бюджетни пари за култура и изкуство, а да изведе приоритетите  на творците в процеса на преразпределението на компетенциите, за да стигне до едно по-справедливо финансиране на българската култура”.

Да се намери подходящата форма за подкрепа на регионалните медии от държавния бюджет, призоваха журналисти, които настояват към медиите да има еднакво държавно отношение. „В предизборната програмата на БСП има един кратък текст – гарантиране на медиите, на политическа, икономическа и програмна свобода на висока ефективност на обществената регулация на тяхната дейност, за да могат те да бъдат защитник на публичните интереси, а не на частните.”, подчерта Токаджиев.

Според него манипулативните инструменти на държавата и на управляващите  са толкова силни, че истинска свобода и демокрация на журналистиката в България трудно би могла да просъществува. „Идеята за регионалните медии съществува, за нея са нужни общи усилия, за да бъде разработена и подкрепена на първо място. Принципът е  държавата да финансира обществената функция на медиите, така както механизмът работи в Европа, разпределението на средства се извършва на конкурсен принцип, в което са включени и регионалните медии”, каза  Кутев, подчертавайки водещата роля  на журналистите за евентуалното премоделиране.

В срещата се направиха предложения за законодателни инициативи, които да имат общините и институциите по места, за да запазват знакови сгради в градове като Стара Загора, Пловдив и др. Присъстващите изразиха своето притеснение относно домакинството на Пловдив, като европейска столица на културата  през 2019г., от гледна точка на културната инфраструктура. Дават се пари не за модерен културен продукт за европредседателството ни, а да се мултиплицират твърде скъпо стари продукти, за този процес е актуална фразата „всичката пара отива в свирката”, коментираха национални и регионални проблеми те в срещата.

Дискусията по параметрите на парите за култура горещо разпали темите за демокрацията, имитацията й, управлението на държавата, изборите, актуалните политически събития и онези в първите демократични години, за крачките на промяна, за българския изход от кризата, в която се намира страната.

„Големият проблем на родината ни е „евроинтеграцията”, изразена в това, че когато на някой много му писне се маха. Не ми се иска да го кажа, но сякаш тук ще останем шепа хора. Проблемът е, че  като общество, държава, като ресурси не сме в състояние да създаваме нови културни и всякакви  артефакти, същевременно не можем и да ги поддържаме, съществувалите до този момент.”, обобщи болезнено  проблемите проф.  Христов, съобщени на регионалните срещи с културни дейци.

На финала на разговора стана ясно, че до края на октомври от БСП ще представят алтернативен на управляващите бюджет за 2018-а година, в момента се осъществяват срещи по региони и се уточняват параметрите му.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!