Валери Жаблянов­­: Корупцията е социално заболяване, което се насърчава от изпълнителната власт

Валери Жаблянов­­: Корупцията е социално заболяване, което се насърчава от изпълнителната власт
Кой в правовата държава носи отговорност за корупцията, освен правителството?

„Корупцията е социално заболяване, което  се насърчава от изпълнителната власт.“ Това заяви зам.-председателят на НС Валери Жаблянов пред БНТ.

По думите му конкретни данни за това са били изнесени далеч преди вота на недоверие, с големи афери, в които са били замесени народни представители от ГЕРБ, както и представители на местната власт.

„Имаше роднински назначения и разпределяне на държавни средства извън правилата и морала.

Имаше разпределяне на поръчки на свои хора. Няма български гражданин, който ако иска нещо да му се получи, не трябва да плати допълнително. Има ли някой, който да не го знае? Кой в правовата държава носи отговорност за това, освен правителството?“- попита той.

По повод Истанбулската конвенция, Валери Жаблянов обясни, че в нея се съдържат няколко понятия, които българското външно министерство още през 2014 г., с външен министър Кристиан Вигенин, е имало особено мнение и е изпратило позиция с мотиви- защо България няма да ратифицира конвенцията.

„Защото понятията, които се въвеждат с конвенцията,  противоречат на естествения човешки ред“- обясни Валери Жаблянов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!