Валери Жаблянов: Позицията, изразена от Димитър Главчев, може да влоши отношенията ни със Сърбия

Валери Жаблянов: Позицията, изразена от Димитър Главчев, може да влоши отношенията ни със Сърбия
„Българският парламент и неговият председател са замесени в акция, чийто краен резултат може да бъде само влошаването на двустранните отношения между България и Сърбия“.

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС Валери Жаблянов.

Той обясни, че преди няколко дни е била разпространена официална информация, според която председателят на българския парламент Димитър Главчев е изразил мнение, че може да бъде променено името на сръбския град Димитровград на Цариброд.

Според него, ако тръгне ревизия в тази посока на наименованията на балканските градове и населени места на съседните държави, съобразно техните исторически названия, процесът трудно може да бъде спрян.

Той е недопустим от гледна точка на всички норми на международното право.

Жаблянов подчерта, че е важен и въпросът на какво основание е отправено това искане. „Официалният аргумент, който е бил посочен е, че това е желание на българското малцинство в Западните покрайнини“, обясни той.

Според него желанието на едно или друго малцинство се изразява в официални форми, а в Димитровград са проведени два референдума –  през 1993 г. и през 2004г., на които гражданите на Димитровград гласуват за запазването на името на града.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!