Вашингтон проговори кой наистина е поискал от България да спре „Южен поток“

Вашингтон проговори кой наистина е поискал от България да спре „Южен поток“

САЩ нямаха никаква роля при вземането на решение за изграждането на проекта за газопровод „Южен поток“. Решението за спирането му дойде от Европейската комисия.

Тя помоли България да спре изграждането на „Южен поток“, за да може той да отговаря на Третия енергиен пакет и правилата, които са валидни в ЕС. Това казва заместник-помощник на държавния секретар Мери Уорлик, предаде БГНЕС от Белград.Мери Уорлик е бивш посланик на САЩ в Сърбия и съпруга на бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик. Зависимостта на Южна и Централна Европа от един източник на природен газ е видима.

По тази причина е необходимо да бъдат направени промени – да има различни източници, посоки и начини на снабдяване. Само така ще се стигне до сигурност в енергийния сектор, заявява Мери Уорлик пред проправителственото издание „Политика“. „Когато говорим за диверсификация, ние имаме предвид най-вече различните видове, източници на енергия и маршрути, през които тази енергия стига до крайния потребител.

Когато говорим за видовете енергия не мисля само за природния газ, но и за тока. Специално имаме предвид възобновяемите източници и усилията, които се правят за повече инвестиции в тях. Това е важен сектор за Сърбия, защото вашата страна има задължение до 2020 г. да получава 27% от енергията си от ВЕИ. В момент, когато Сърбия получава газ само от една посока през Украйна приоритет на страната трябва да бъде свързването й с български газопровод. Трябва да се разглежда възможността за получаването на втечнен природен газ от Америка и Австралия. Алтернатива на газовите доставки са ВЕИ“, подчертава многократно Уорлик.

На въпрос доколко е реално втечнен природен газ да дойде до Хърватия, а оттам да потече до Сърбия, американският дипломат отговаря: „Днес съществува значително количество на този газ от пазара. Той не е само от САЩ, но и от Австралия и други държави. Съотношението предлагане-търсене е решаващ фактор в този бизнес. Съществуват терминали за прехвърлянето на този газ в Европа. Такива мощности съществуват и в Гърция, както и идея за изграждането на още един терминал за ВПГ в Дедеагач, който представлява интерес за Сърбия и региона.

САЩ и ЕС мощно подкрепят изграждането на терминал на хърватския остров Крък, защото с тази газ ще се снабдява част от Европа и региона. Но в тази посока трябва да се извърши много работа от хърватското правителство и по тази причина трябва да изчакаме сформирането на новото правителство в Загреб и след това да бъдат взети решения за продължаване на този проект

(На 11 септември в Хърватия ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. )

Другият проблем е несъществуващата инфраструктура, но ние сме оптимисти, че тя ще бъде изградена“, казва Мери Уорлик.

Сърбия да се свърже с България чрез газопровод.

Според нея в Сърбия трябва да бъдат извършени реформи за привличането на нови инвестиции в енергетиката и преди всичко във ВЕИ, където Сърбия има голям потенциал – вятър, биомаса, слънчева енергетика, ВЕЦ-ове. Ако Сърбия използва тези ресурси, това ще й помогне значително. Уорлик смята, че в страната трябва да има закони, които да позволяват зелената енергия, която автоматично намалява отделяните вредни газове в атмосферата. Тя признава, че САЩ имат в Сърбия енергийни компании, които са окуражени от промените в Белград и те имат желание да продължат с инвестициите.

На въпроса дали е реално да се говори за съживяване на „Южен поток“ американският заместник-помощник държавен секретар казва следното: „Когато говорим по този въпрос, той обхваща изграждането на повече нови газопроводи в Европа. Въпросът е дали те наистина отговарят на нуждите за диверсификация. Всеки нов газопровод означава нова инфраструктура и изисква много пари. Ние не вярваме, че „Южен поток“, „Турски поток“ или „Северен поток“ ще направят това. От друга страна разбираме, че руската газ е много важна за Европа и потребителите зависят от нея. По-добре е да се обсъждат газопроводи, които не са достатъчно използвани и вече съществуват, вместо да говорим за нови. Чрез съществуващите ще се доставя газ от други посоки и източници до крайния потребител. Много преди да чакаме изграждането на нови. Освен това Сърбия се ангажира да спазва правилата на Третия енергиен пакет и те я длъжна да го спазва“, подчертава Уорлик.
Източник: БГНЕС

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!