Весела Лечева: Борисов е пряко отговорен за сделката с ЧЕЗ

Весела Лечева: Борисов е пряко отговорен за сделката с ЧЕЗ
В България няма чужди инвестиции, защото тук печели Гинка

„Защо Борисов бяга от дебат за сделката с ЧЕЗ, когато той е пряко отговорен? През последните 10 години управлява ГЕРБ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева в сутрешния блок на БНТ.

Тя попита и защо Теменужка Петкова подава оставка, щом правителството няма възможност за контрол? „Това е- гузен негонен бяга. Удобно я скриха тези дни, за да не отговоря на въпросите, които задават обществото и политическите сили“, каза още Лечева. Тя подчерта, че не става въпрос за обикновена търговска сделка, а за дейност, която обслужва над 2 млн. българи, акумулира 1.5 млрд. оборот и е част от националната сигурност.

„Има пряка връзка между ниските доходи на българските граждани, пенсиите от 100 евро и липсата на чужди инвестиции. Всеки един стратегически инвеститор ни заобикаля и няма чужди инвестиции в страната, защото е ясно, че тук печели Гинка“, коментира народният представител. По нейните думи сделката с ЧЕЗ е предизвикала огромно напрежение и куп въпроси. „Как така, никому неизвестна компания, ще получи огромен кредит? Подобен тип сделки, които се случваха в КТБ, бяха посочени като сделки, които са в ущърб на банката и икономиката. А сега се представя като такава, която не буди съмнение“, допълни Лечева. Според нея сделката трябва да бъде изключително прозрачна за българското общество. „Правителството трябва да се заинтересува на кого чешката държавна фирма продава тази дейност, която засяга над 2 млн. български граждани“, категорична е Лечева.

„Въпросите, които ще зададем на чешкия посланик и на министър-председателя са свързани с модела на българската икономика. Ниските доходи са причина много млади хора да напускат страната. През последните 10 години доходите не са мръднали, при положение, че имаме милиарди инвестиции от европейските фондове. Това няма как да не е повод за дискусия“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

По повод скандала с проф. Камен Плочев, народният представител подчерта, че изнесените от него цифри са се оказали верни. „Буди недоумение как бързо се произнасяха някои от министрите за неговата оставка. За това, че той всъщност казва истината“, коментира тя. Лечева припомни, че бюджетът нарочно е бил  приеман посред нощ, за да не се чуят аргументите на опозицията. „Управляващите скриха истината, защото не искат да покажат истинското състояние на касата. Липсата на реформи в здравеопазването водят до все по-големи и тежки въпроси, които трябва да се решават“, уточни тя.

„Трябва да има истински откровен и точен анализ на поредния тежък провал по отношение на представянето на българската делегация на олимпиадата. Това е тежък провал по отношение на политиката в спорта. Скоростта, с която се движим надолу, се увеличава, а не намалява“, посочи Лечева и допълни, че не са виновни спортистите, защото те са оставени сами да се оправят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!