Весела Лечева по повод Деня на детето: Достойни ли сме за нашите деца?

Весела Лечева по повод Деня на детето: Достойни ли сме за нашите деца?
Декларация на ПГ на „БСП за България”

В чест на 1-ви юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България. В цялата страна ще се организират празненства, концерти, състезания.

Ще декларираме отново, че най-големият капитал на една държава – това са децата. Днес е  повод още веднъж да си припомним и Женевската конвенция за правата на детето. Чиито постулати са: гладното дете да бъде нахранено, болното – лекувано, недоразвитите да бъдат насърчени, заблудените деца да бъдат вразумени, сираците и изоставените да бъдат подпомогнати и прибрани, детето да бъде подготвено да може да изкара прехраната си.

Не искам да политизирам празника, но наша отговорност, като политици, е да бъдем обективни да погледнем фактите и да кажем истината.

Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца. Доходът на глава от населението е едва 47% от средния за ЕС и е най-нисък в Съюза. Според ежегодно провеждано наблюдение – почти половината от българските деца – 41,6%  живеят в риск от бедност или социално изключване. Има големи различия между регионите с по-висока степен на развитие и по-ниски нива на бедност и тези със значително по – лоши показатели. Има и регионални неравенства в достъпа до качествено образование.

Водим класацията по коефициент на детска смъртност. Все още сме далеч от националната цел за обхвата на деца в предучилищното образование, като една от основните причини за това е финансовата бариера и високите такси. Изследванията от последните години показват и тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението на употребата на наркотични вещества сред учениците в България.

Публикувани през 2016 г. данни сочат, че  30% от 15-16 годишните ученици в България са употребили поне веднъж в живота си някакъв  наркотик. Сравненията с предходните години показват постепенно увеличаване на употребата на наркотични вещества  сред учениците за последните 15 години – от 14% на 30%. Мога да дам още много подобни примери и не си мислете, че го правя с радост. Напротив – тревогата ми е голяма.

За да излезем по-бързо от това положение,  ние предлагаме да се обединим около:

– пълна държавна издръжка на децата в задължителната предучилищна подготовка

– създаване навсякъде на условия за целодневна организация на обучението в училище, в съответствие със съвременните изисквания за труд и отдих.

– обединени усилия и строг контрол към всички институции, отговорни и имащи задължения към обхвата на децата в средното образование.

– улесняване на достъпа до образование за децата в малките населени места и от бедни семейства, чрез: създаване на условия до 4-ти клас децата да учат близо до дома си, чрез проект „Филиален клас“.

– осигуряване на условия за здравословно хранене и грижа за психическото и здравословно състояние на децата във всяко училище.

За преодоляването на негативните демографски тенденции предлагаме като спешни мерки:

– въвеждане на семейно подоходно облагане – работещи родители да получават данъчни облекчения за всяко дете.

– въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и учебници.

-реализиране на национална програма за изграждане на детски ясли и градини, където има недостиг.

– отпадане на таксите за детски ясли и градини, като техният размер следва да бъде включен във финансирането на делегираните от държавата дейности.

-обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години на осигурените майки трябва да не е по-малко от минимална работна  заплата.

Тези предложения са реалистични и при добра воля – лесно и бързо могат да заработят.

Преди две години, завърших едно свое изказване с пожеланието: „ Да бъдем достойни за нашите деца“. Сега питам риторично: Достойни ли сме за нашите деца през последните години? Нека всеки сам да даде отговор за себе си.

Честит празник на всички български деца! Успех, просперитет и благоденствие за българските деца!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!