„Взгляд“: Япония клеква пред Русия в спора за Курилските острови

"Взгляд": Япония клеква пред Русия в спора за Курилските острови
Появяват се признаци, че Япония е съгласна за „съвместна икономическа дейност“ на Курилските острови. Това може да означава, че Токио прави голяма крачка към Москва – японският бизнес ще сключва сделки на руска територия. Русия навярно ще може да демонстрира на Япония редица насрещни жестове, пише Взгляд.

„Изработва се вариант за съвместно заявление на президента на Русия Владимир Путин и на японския министър-председател Шиндзо Абе. Става дума за активна съвместна държавна дейност на четирите оспорвани острови“, заяви помощникът на президента Юрий Ушаков. Според него за подписване се готвят 10 междудържавни документи и до 15 търговски.

Самият Путин заяви във вторник, че Русия иска пълна нормализация на отношенията и смята отсъствието на мирен договор с Япония за анахронизъм. Въпреки това „съвместната икономическа дейност“ на островите може да стане възможно едва след разрешаването на политическите въпроси. „Що се отнася до Курилските острови тук са възможни различни варианти – готови сме да разгледаме съвместната работа и на един остров, и на два, три, четири“, заяви Путин.

Според бившия посланик на Русия в Токио Александър Панов на преговорите може да има „разработка на възможния ред на икономическото сътрудничество“ на курилските острови. Ако страните се договорят, това според него ще бъде сериозно изменяне на позициите на Токио. „Освен това, на кои острови ще се осъществява подобна дейност?

На Хабомай няма нищо – това са просто скали“, смята експертът. Той е уверен, че японците няма да признаят суверенитета на Русия над Курилските острови и за това могат да поискат особени икономически зони по своите правила. „Това е напълно възможно. Без да губят имидж, двете страни могат да се съгласят на подобно икономическо сътрудничество“, смята Панов.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!