Вицепрезидентът Йотова: Следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство

Вицепрезидентът Йотова: Следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство

Следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство каза  Йотова!

Това заяви пред журналисти в Шумен Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, предаде „Фокус“.

„Не защото служебното правителство няма същите правомощия, но в конкретния случай така е редно. България излезе със скандал от предишния еврокомисар Кристалина Георгиева, раната е сериозна, нарушаването на имиджа на страната е още по-сериозно, затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчи своя представител в Европейската комисия“, каза Илияна Йотова.

Тя посочи, че е необходимо да има дискусия, прозрачност и действително да се избере най подходящата кандидатура. Според вицепрезидента предмет на коментар не трябва да бъде само личността на еврокомисаря, но и ресорът, който ще получи България.

„Спомняте си, че когато ние влизахме в Европейския съюз, румънците бяха наказани за една несполучлива кандидатура за еврокомисар с ресор, който нямаше никакво значение, затова този път трябва да бъдем разумни“, коментира Илияна Йотова.

На въпрос във връзка с призива на турски министър да се гласува за определена партия на предстоящите избори у нас, тя отговори, че е това е недопустимо за една суверенна държава. „Очаквам острата реакция на Външно министерство по този въпрос, както и и на министър-председателя“, каза Илияна Йотова.

Тя посочи, че не харесва нито един от петте варианта, предложени от Жан Клод Юнкер за „Европа на две скорости“. „Слава Богу, даде срок поне до края на тази година всяка една от страните да даде своята позиция, надявам се, че този път България няма да слуша началниците отвън“, заяви вицепрезидентът.

Източник: СЕГА.БГ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!