Вишеградската четворка ще поиска помощ за България за справяне с мигрантите

Вишеградската четворка ще поиска помощ за България за справяне с мигрантите

Целта на Вишеградската четворка на срещата на върха на ЕС в петък в Братислава ще е да бъде помогнато на България да опази границата си с Турция на фона на миграционната криза, заяви Унгария, цитирана от Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е жизненоважно на утрешната среща – първата, след като Великобритания гласува да напусне съюза, блокът да насочи вниманието към слабите си страни, съобщи Ройтерс.

Разбрахме, че сега в Братислава трябва да излезем с такъв дневен ред, че да стане ясно, че твърдо сме решили да реагираме заедно на слабите си страни, да решаваме заедно задачите, които стоят пред нас, каза Меркел пред репортери в Париж, където разговаря с френския президент Франсоа Оланд преди утрешната важна среща.

Оланд прикани Европа да си изработи ясна визия за бъдещето и каза, че срещата в Братислава трябва да договори график и да начертае пътна карта за ЕС след решението наВеликобритания.

Оланд и Меркел искат да създадат европейски въоръжени сили с постоянен щаб, който да може бързо да изпраща европейски войски, ако се наложи.

Това е отдавнашен проект, на който се противопоставяше Берлин. Очаква се също, че двамата лидери ще настояват за по-добра охрана на външните граници на ЕС и подобряване на сътрудничеството между полицейските служби, правосъдните системи и разузнаванията на страните членки.

Великобритания, която гласува да излезе от съюза, не е поканена на срещата.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!