Владимир Путин: Ние не търгуваме с територии

Путин: Ние не търгуваме с територии

Президентът на Русия Владимир Путин смята за ключов проблем в отношенията с Япония териториалният спор за Курилските острови, съобщи ТАСС в петък (2 септември), като се позова на интервю на руския президент пред „Bloomberg“.

„Ние не търгуваме с територии, въпреки че проблемът за сключване на мирен договор с Япония е ключов и на нас много ни се иска с нашите японски приятели да намерим решение на проблема“, подчерта руският държавен глава.

– „Ние имаме подписана декларация още през 1956 г. и за наша изненада, тя е била ратифицирана и от Върховния съвет на Съветският съюз, и от японския парламент. Но след това японската страна се отказва да изпълнява декларацията, а в последствие и Съветският съюз свежда до нула изпълнението на договореностите“.

Изявлението беше направено в навечерието на преговорите, които предстои да се проведат днес между Владимир Путин и японския премиер Синдзо Абе във Владивосток.

„Преди няколко години японските колеги ни помолиха да се върнем към обсъждане на тази тема и ние отидохме на среща с тях. Преди това отношенията бяха замразени не по наша вина, а по тяхна инициатива. Не става дума за замяна или продажба, а става дума за търсене на решение, при което нито една от двете държави няма да се чувства ощетена“, подчерта Путин.

Според руския президент, в момента Русия и Япония са много по-близо до решението отколкото през 1956 г.

Русия и Япония се опитват от десетилетия да изработят мирен договор, но въпросът за принадлежността на Курилските острови се явява сериозно препятствие. След края на Втората световна война Курилските острови бяха включени в състава на Съветският съюз, но принадлежността на островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата на островите Хабомаи се оспорва от Япония. През 1956 г. е подписана съвместна декларация за прекратяване на състоянието на война между Съветският съюзи Япония, но мирен договор и до днес не е сключен.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!