Владимир Путин похвали президента на Молдова Игор Додон за мъжеството

Владимир Путин похвали президента на Молдова Игор Додон за мъжеството

Москва приветства мъжеството на президента на Молдова Игор Додон за посещението му в Приднестровието, което демонстрира желание за въстановяване на отношенията и териториалната цялостност на страната, заяви Владимир Путин след преговорите с Додон.

» Ние приветстваме мъжеството, което прояви избрания президент на Молдова Игор Николаевич Додон, с посещението в Приднестровието»- заяви Владимир Путин.

Руският държавен глава добави, че по такъв начин Игор Додон е показал желание за възстановяване » не само на отношенията, но и на териториалната цялост на страната, а също такъв жест демонстрира уважение към жителите на Приднестровието.

На 17 януари 2017 се състояха преговорите на Владимир Путин и президента на Молдова Игор Додон в Кремъл. Това е първото официално посещение от страна на Молдова от 2008 година насам.  На преговорите държавните глави на двете държави обсъждаха, съсстоянието и перспективите на двустранното търгово-икономически и културно-хуманитарно сътрудничество, засегнаха актуални регионални проблеми, на първо място- приднестровското урегулиране.

» Уважаеми Игор Николаевич! Уважаеми колеги!

Много се радвам да Ви приветствам в Москва.

Молдова е важен партньор в региона за Русия. За съжаление, знаем, че отношенията между нашите страни в последно време не бяха най-добрите. За това свидетелства и спадането на стокооборота, който за последните години падна на практика двойно.

Но аз разчитам, че първото Ви посещение в Русия ще бъде добър тласък за развитието на нашите междудържавни връзки по всички направления.

Разбира се, аз и моите колеги още веднъж Ви поздравяваме с избирането Ви на постта президент на Молдова и встъпването в длъжност»,-  с тези думи Владимир Путин посрещна Игор Додон

 

Уважаеми Владимир Владимирович! Уважаеми колеги!

На първо място бих искал да благодаря за поздравленията. Благодаря за добрите думи, които прозвучаха в края на миналата година и в течение на последните няколко години.

» Безусловно, съм уверен, че започва нов период в нашите взаимоотношения. Последните седем години, за съжаление, даже от молдовските стратегически документи изчезна стратегическото партньорство с Руската Федерация. Но миналата година народът на Молдова гласува за президент и за програмата на президента. Болшинството от гражданите на Република Молдова гласуваха за запазването на държавността, за неутралитет, за стратегическо партньорство с Руската Федерация, за решаването приднестровския конфликт, приднестровския въпрос, за запазването на нашите традиционни православни ценности. И ние много се надяваме, и народът на Молдова много се надява, че през 2017 година започваме нов етап и ще успеем да възстановим стратегическото партньорство по основните направления.»- отговори на свой ред Игор Додон.

Това е първото официално посещение след избирането на Игор Додон, затова гражданите на Молдова го следят с внимание и голяма надежда, надявайки се на добри резултати в отношенията между двете страни.

Източник: News Front

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!