ГЕНОЦИД! Здравната каса спира да плаща лечението на хора, които няма да живеят дълго!

ГЕНОЦИД! Здравната каса спира да плаща лечението на хора, които няма да живеят дълго!

Здравната каса реши, че няма да заплаща лечението на хора, които имат Хепатит С, ако на тях не им остава да живеят много.

Това са новите правила, които са приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция при лечението на хроничен вирусен хепатит С, предаде „Дарик“.

На практика касата обрича тези хора на смърт, алармираха пациентски организации, информира БТВ.
Причината са нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на НЗОК, които влизат в сила на 16 януари.

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол. Такива пациенти няма да могат да се възползват от т. нар. безинтерферонова терапия, която спасява животи.

Основният аргумент на НЗОК за въвеждането на правилата е икономическа целесъобразност.
„Първата точка от изключващите критерии е „пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерверноново лечение.

Т.е. всички, които имат други заболявания, освен заболявания на черния дроб, няма да бъдат лекувани – надзорният съвет на Касата може веднага да ги изхвърли от списъка за лечение, а това само по себе си е риск за живота, престъпление и нарушение на Конституцията“, каза Иван Димитров председател на Федерация „Български пациентски форум“.Най-страшното е, че не лекари, а икономисти ще решават кой да се лекува, каза още той.Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени.

Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий“, коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница.

В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C, посочи той.

Има пациенти, които са се излекували, каза още проф. Паскалев. Той добави, че се учудва на задължителната първи порядък терапия, която трае 12 – 16 седмици, като има съвременни терапии, които водят до 100-процентово излекуване за осем седмици. Една терапия, дори да е по-скъпа, ако е по-кратка, в крайна сметка излиза по-евтино, коментира той. Професорът добави, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК.
Източник: novinite.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!