Ген. Румен Радев: Спортът трябва да е повод за национална гордост и обединение на нацията

Ген. Румен Радев: Спортът трябва да е повод за национална гордост и обединение на нацията
Ген. Румен Радев: Държавата трябва да се ангажира с изграждане на ефективни условия за елитен спорт

„Спортът трябва да е повод за национална гордост и обединение на нацията“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев на среща със спортни деятели. Той обясни, че в последните години в България забелязваме обезпокоителната тенденция все по-малко хора да спортуват. „Тя се задълбочава, а последствията ги носим всички и като нация. Спортът е здраве, дух, изковаване на важни качества, повод за национална гордост, достойнство и обединение на нацията“, категоричен бе генералът. Той подчерта, че спортът е неделима част и от националната сигурност. „Няма как армията ни да е силна, ако в нея има хора, които не са физически подготвени“, каза още кандидатът за президент.

Радев припомни успехите на българския спорт през 1994 г. и много олимпиади и световни първенства, когато България е била световна сила. „Какво национално достойнство изпитвахме всички, каква гордост да си българин. За съжаление тези емоции са рядкост вече, а те обединяват нацията. Спортът изгражда дух и всичко това, когато се събере, означава единство на нацията, от което имаме огромна нужда“, подчерта кандидатът за президент.

Държавата трябва да се ангажира с изграждане на ефективни условия за елитен спорт

Радев обясни, че за съжаление са се натрупали много проблеми, държавата е абдикирала от масовия спорт за младите, без който няма и елитен спорт. „Ще се боря за възраждане на масовия спорт. Трудно се изграждат шампиони, а ние имаме нужда от тях. Важно е и популяризирането на спорта“, каза още Радев. По думите му трябва да има ясна нормативна база, която да създава благоприятни условия за масов спорт, материална база, както и преподаватели по физическо възпитание и треньори. Той бе категоричен, че трябва да има ангажимент на държавата за изграждане на ефективни условия за елитен спорт. „Достойнството е това, което ще ни обедини, за да изградим силна България. Спортът е компонент на това национално достойнство. Трябва да си върнем славните традиции, които ни обединяваха като българи“, допълни генералът. Той подчерта, че спортът ще бъде приоритетна дейност за него, и като президент ще държи на него и ще прави всичко възможно да подкрепя спортната общественост.

Ген. Радев прие предложението за създаване на комисия от независими експерти от спортните НПО-та към президентството. Той обясни, че мандатът на един президент е по-дълъг от мандата на едно правителство и за това той може да участва и да подпомага политиките за спорта в едно правителство, да внася идеи и предложения на базата на такава комисия от експерти. По думите му е важно и той ще работи и за възстановяването на диалога между спорта и Министерство на отбрана, ­­­­­­където има дълги традиции.

Двукратният вицеолимпийски и петкратен световен шампион по стрелба Весела Лечева заръча на генерала да дава пример на младите хора със сутрешния си крос и да ги увлича към масов спорт.

На събитието присъстваха и Таню Киряков – двукратен олимпийски шампион по стрелба, Георги Мърков – олимпийски шампион по борба, председатели на спортни федерации, собственици на клубове и представители на академичните спортни среди.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!