Георги Гьоков: Време е България да въведе прогресивно облагане

Георги Гьоков: Време е България да въведе прогресивно облагане
„Разликата между бедни и богати се задълбочава и националното богатство се концентрира в ръцете на олигархията, чуждестранните инвестиции спадат, а сивата икономика не се свива. Време е България да ревизира своята данъчна политика и да въведе прогресивно облагане“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП  за България“ Георги Гьоков.  Той подчерта, че при определяне на данъците е важно повишаването на ефикасността на фискалната политика, а данъчните приходи и спазването на данъчното законодателство трябва непрекъснато да се подобряват.

„Това не трябва да е самоцелно и винаги, без да се правят компромиси. Не трябва винаги и безусловно в центъра на всяка реформа да се поставя  финансовата стабилност на системите. Не трябва промените винаги да бъдат в ущърб и за сметка на ползвателите на системата – хората“, категоричен бе Гьоков.

По думите му левицата е направила предложението за преминаване към прогресивно данъчно облагане след внимателен анализ на разпределението на структурата на данъчните приходи и в частност високия дял на косвените данъци, и разбирането, че тази структура е насочена към свиване на потреблението и прехвърля данъчната тежест към социалните слоеве с по-ниски доходи.

„Предлагаме въвеждане на прогресивно подоходно облагане на физическите лица по скала, която запазва данъчната тежест от 10% за хората с месечни доходи до размера на максималния осигурителен доход т.е. за  2 240 286 работещи данъчната тежест не се променя. За останалите  47 687 работещи данъчната тежест се увеличава с 2,5% на всеки 1300лв. над максималния осигурителен доход, като достига 25% ставка за месечни доходи над 10400лв.“, обясни Георги Гьоков.

„С тези промени, които ние от БСП предлагаме, искаме да променим политиката на държавата към хората, които искат да създадат семействата си тук и да останат в България”.  Това каза народният представител Иван Иванов. Той добави, че въвеждането на прогресивно подоходно облагане ще даде ясен сигнал, че бъдещето е в онези, които искат да останат в България. Иванов каза още, че бюджетът няма да бъде ощетен по никакъв начин от това. „Къде остават над 2.5 млн. българи, ако не им подадем ръка. Не им ли дадем възможност да повишат потреблението, няма как да развиваме и икономиката”, каза още Иванов.

Филип Попов: Милион и половин българи са работещи бедни

„Структурата на данъчните приходи и в частност високият дял на косвените данъци, насочеността на тази структура към по-бедните, към социалните слоеве с по-ниски доходи, води до извода, че трябва да се премине към прогресивно данъчно облагане“, заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той обясни, че 48 хил. души в България получават заплата над 5 хил. лв., а останалите милион и половина от работещите получават заплата от 500 до 1000 лв., които са  работещи бедни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!