Георги Гьоков: Подоходният критерий за месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия трябва да отпадне

Георги Гьоков: Подоходният критерий за месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия трябва да отпадне
„Подоходният критерий за месечните помощи за дете, без право на наследствена пенсия, трябва да отпадне и това е нашето предложение. В Закона за семейни помощи за деца, той  остава и отново не всички деца, с един или двама починали родители, ще могат да се възползват от тях“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той добави, че  в социалното законодателство е прието най-нуждаещите се да получават подпомагане от държавата.

„Не всички от тези деца имат нужда от такава помощ, но това са български деца, поставени в неравноправно положение и обществото трябва да засвидетелства своята грижа за тях“, каза още Гьоков.

Той обясни, че броят на децата, които ще получават месечни пенсии за един или двама починали родители, ако отпадне този критерий, ще се увеличи с 5864, което едва ли ще събори бюджета на страната.

„В трудната обстановка в България, отглеждането на дете не е лесно, но когато единия или двамата родители ги няма, е почти невъзможно“, заяви Георги Гьоков.

Надя Клисурска: Отпадането на подоходния критерий няма да коства толкова много на бюджета

„Двете деца на българска учителка с 902 лв. доход, едното от които студент,  нямат право да получават някакъв вид помощ, за това, че са останали без един родител, заради подоходния критерий“. Това каза народният представител Надя Клисурска. Тя попита- защо трябва да допускаме това и да разделяме децата? „Трябва да направим стъпката към премахването на подоходния критерий, за да могат такива деца да получат помощи, които ще са в размер на не повече от 115-120 лв. Това няма да коства толкова много на бюджета“, каза още Надя Клисурска.

Виолета Желева към управляващите: Защо противопоставяте един сирак срещу друг

„Предлага ни се да гласуваме предложение на управляващите, които искат подоходният критерий за персонални пенсии за деца да отпадне само, ако и двамата родители са починали. Защо правите политика напук и противопоставяте един сирак срещу друг?“ Това попита народният представител Виолета Желева. Тя заяви, че това не е справедливост. Желева каза още, че трябва всички народни представители, заедно, да направят така- че средствата да бъдат разпределени справедливо на всички деца.

Валери Жаблянов: Народното събрание, трябва да покаже своята солидарност към децата сираци

„В историята на нашето общество сираците са подпомагани многократно. И то всички, а не само тези, които нямат материални възможности“. Това каза народният представител Валери Жаблянов. Той добави, че тези деца са претърпели нещастие, оставайки без един или двама родители и държавата трябва да покаже, че стои зад тях. „Солидарността, за която ние говорим, няма само финансови параметри, а и социални. Народното събрание, трябва да покаже своята солидарност към децата сираци“, категоричен бе Валери Жаблянов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!