Георги Гьоков: Това, което прави България за хората с увреждания, е крайно недостатъчно

Георги Гьоков: Това, което прави България за хората с увреждания, е крайно недостатъчно
БСП предложи конкретни мерки за решаване на проблемите на хората с увреждания

„Това мнозинство и това управление на държавата, както във всички сфери, така и в социалната, и конкретно в политиките за хората с увреждания, я кара по метода- проба, грешка. Но ако в някои други системи този метод, в определени случаи, дава резултати, в системата за подпомагане, подкрепа и интеграция на хората с увреждания не е така”.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков от парламентарната трибуна по време на разискването на питането на народните представители Антон Кутев и Михаил Христов за политиките към хората с увреждания. Той добави, че  проблемите с интеграцията на хората с увреждания са изключително много и няма как да се изчерпят с няколко разисквания.

„Необходимо е развитието на политиките за интеграция на хората с увреждания да са тясно свързани с прилагането на подход при управлението им и да дават възможност за личностно ориентиран подход, който се основава на правата на човека.

Тези политики трябва да са в зависимост, да са неразривно свързани и неделима част от общите права на човека и основните човешки свободи”,заяви Гьоков. Той добави, че тези политики трябва да гарантират пълно ползване на правата, без каквато и да е дискриминация и да осигуряват интеграцията и пълноправното участие на хората с увреждания в обществения живот.

„Безспорно, в България се прави не малко за хората с увреждания, но също така е безспорно, че това е крайно недостатъчно”, категоричен бе Гьоков.

Народният представител заяви, че закъснява Законът за социалните услуги, който е заложен в Плана за интеграция на хората с увреждания още от програмата на кабинета Борисов 1 и трябваше да е готов до 2016 г. „Сега четем, че ще е готов до 15 октомври, а Вие г-н Министър поехте ангажимент, че до края на месец август 2018 г, този закон ще е готов.

Може би смятате, че хората с увреждания са вече интегрирани в обществото ни? Ако наистина така мислите – ще ви разочаровам – освен Вас, никой друг не смята, че са интегрирани”, категоричен бе той. Гьоков добави, че друго очаквано и забавящо се във времето е- „механизъм за индивидуалната оценка на потребностите“. „Проблемна тема са „личните асистенти“. Ясно е, че на този етап няма готовност и консенсус за Закон за личната помощ, но може и трябва да се осигури предвидимост за хората с увреждания, които ползват услугата „личен асистент“ – каза още Георги Гьоков.

Народният представител припомни, че Българското народно събрание ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания през 2012 година, прие и Закон за тяхната интеграция и там е залегнало създаването на единната информационна система. „И до днес, обаче, е трудно да се говори точно, колко у нас са хората с различна степен на увреждане”, обясни той.

„Затова  предлагаме: да се възложи на Министерството на труда и социалната политика да разработи и внесе до 31 август 2018 г. в Народното събрание Закон за социалните услуги, който предварително да е съгласуван и одобрен от организациите на хората с увреждания.

Предлагаме да бъде разработен и работещ механизъм за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, който да гарантира тяхното социално включване. Искаме адекватни и достъпни регистри на хората с увреждания, които да дават възможност за обработка на необходимата статистическа информация.

Да бъде осигурен необходимият брой лични социални асистенти и да се разработи механизъм за адекватен достъп на лицата с увреждания до тази услуга. Искаме и да се  осигури достъпна среда за хората с увреждания.”, заяви Георги Гьоков

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!