Георги Михайлов: БСП всеки ден ще поставя въпросите, които вълнуват хората и ще предлага решения за тях

Георги Михайлов: БСП всеки ден ще поставя въпросите, които вълнуват хората и ще предлага решения за тях
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Повод за декларацията е създалото се напрежение в резултат на сериозните диспропорции във финансирането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ.

По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения – извоювани от Българския лекарски съюз в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите – между 5,6 % и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници.

Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3 % не могат да компенсират драстичното намаление. По времето на министър д-р Москов, бюджетите на болниците бяха намалени с почти 10 % и сега отново са значително намалени, което води до заплаха за финансовото съществуване на болниците.

Методиката на разпределение на ограничените финанси на НЗОК не предполага равнопоставеност, справедливост и равен достъп до медицинска помощ за гражданите от различните области на страната. Изтичащата информация от различни звена на НЗОК води до основателни притеснения в здравните колективи, поради явяваща се необходимост от ограничаване на медицинската им дейност. Значителна част от нея явно няма да бъде финансирана.

За сведение, трябва изрично да се отбележи, че по данните, предоставени от НЗОК, надлимитната дейност на болниците за периода от м. октомври 2016 г. до м. април 2017 г., която все още не е платена, е над 34 млн. лв.

Скандално е, че определени болници без всякаква основателна причина са получили рязко увеличаване на финансирането (могат да бъдат показани конкретните данни), без да има никаква промяна, нито в структурата и характеристиката на заболеваемостта, нито в броя на гражданите в съответната област. Т.е. на места имаме необосновано увеличаване на финансирането, а в същото време прави впечатление, че болници с национално значение, каквито са университетските и областни болници, на практика имат също толкова необосновано намаляване на финансирането. Абсолютно неприемливо е институцията като „Пирогов“ да получи 800 000 лв. по-малко финансиране. Това дава възможност и да се направи заключението за абсолютно небалансираното разположение на територията на страната на отделни, в т.ч. и високотехнологични, медицински звена, което не отговаря на потребностите на българските граждани и създава условия за риск за живота им при необходимост от спешно използване на такава животоспасяваща медицинска технология.

Как да обясним на българските граждани, че бюджетът за медицинска дейност на едно лице, например в област Добрич е шест пъти по-нисък от този за област Пловдив.

Многократно сме обръщали внимание на недостатъчните отделящи се от бюджета публични средства за здравеопазване и също така – и на тяхното принципно неправилно разпределение в съответствие с конкретни корпоративни интереси.

Също толкова основателни са и притесненията на пациентите. Хората се притесняват, че ще трябва да циркулират между болниците, за да бъдат приети в тази, която има свободен финансов ресурс, независимо, че там не може да бъде осигурен пълният обем на необходимата медицинска помощ. Страхуват се и, че всичко това води до увеличаване на нерегламентираните плащания в системата на здравеопазването.

„БСП за България“ не може да приеме това и настояваме:

– да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК и той да бъде структуриран по начин, който е адекватен в различните направления на дейност, а не предварително да бъде залаган дефицит, който да поставя във всеки един момент здравната система в риск;

– стриктно да бъдат спазвани принципите на равнопоставеност, справедливост и равен достъп на гражданите до здравеопазване. Бюджетите на районите здравноосигурителни каси да бъдат изготвени в съответствие с областните здравни карти, експертна оценка на здравословното състояние на населението в съответната област и демографските показатели;

– решението на Надзорния съвет на НЗОК от 17.01.2017 г. за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. незабавно да бъде изпълнено. Ако това не се случи ние ще подкрепим БЛС да отнесе въпроса до Върховния административен съд, защото тази дейност е безспорна, след като е приета и отчетена от НЗОК;

– отново да бъде поставен въпросът за заплащането на извънлимитната дейност на болниците за 2015 г. и тя бъде съответно заплатена;

– предлаганите лимити на лечебните заведения за болнична помощ да бъдат предварително обсъждани, за да може всяка болница да планира своите приходи и разходи;

– абсолютно непрофесионално е заложената в Националния рамков договор средна квадратура на българския онкопациент. Това нарушава основния принцип, осигуряващ успеха на антитуморната терапия – плътността на терапията;

– за спешно преразглеждане на Националната здравна карта и стартиране във възможно най-ранни срокове на преговорите за новия – за 2018 г., Национален рамков договор, с оглед на необходимостта от максимално оптимизиране на нужната за всички български граждани квалифицирана медицинска помощ, независимо от региона, в който живеят гражданите.

И накрая, необходим е сериозен парламентарен дебат по проблемите на здравеопазването, който да е подготвен и да е с участието не само на Комисията по здравеопазването. След това е необходим и обществен дебат, за да можем да покажем на българските граждани, че ние наистина се интересуваме от това, което българинът отдавна е поставил на първо място като добруване на своето семейство – именно здравето.

Колеги управляващи,

Декларирахте преди изборите приоритети образование и здравеопазване. Започвате след изборите с вечните концесии, концесията на летище „София“ и строителство по морето. Още едно отстъпление и предателство към тези, които ви подкрепиха.

„БСП за България“ остава последователна в своята политика. Всеки ден ще поставяме въпросите, които вълнуват българските граждани и ще предлагаме решения за тях.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!