Георги Михайлов: Вотът на недоверие е за бездействие и липса на качество в здравеопазването

Георги Михайлов: Вотът на недоверие е за бездействие и липса на качество в здравеопазването
„В здравеопазването се наливат огромни средства- около 9-10 млрд. лв. всяка година, но няма необходимото качество- и по оценка на българските граждани, и по оценка на експертите, и по оценка на Световната здравна организация.

Над 80 % от българските граждани оценяват здравеопазването като неефективно.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов пред БНТ.

Той припомни първия дебат за здравеопазването преди година и половина до откровеното признание на министър Ананиев, че системата е болна. Михайлов отбеляза, че нищо не е направено, за да се промени  управлението на финансите в системата, а само се поставят предложения.

Той отбеляза, че в здравеопазването потъват огромни пари, искат се още от гражданите, но те продължават да нямат достъп до здравеопазване, ако нямат възможност да си платят. Михайлов изтъкна, че е порочен моделът болниците да са търговски дружества,  както и моделът на финансиране чрез клинични пътеки, които са добър алгоритъм за работа в отделните направления на клиничната медицина, но не са алгоритъм за оценка.

„И досега не е извършена детайлна оценка на всички медицински дейности, включително и на труда на специалистите, ангажирани в здравеопазването“, коментира той. Проф Михайлов припомни, че бяха предложени 2 модела на здравно осигуряване, но не и същностни реформи в сектора.

„Говореше, че се иска спокойствие в системата, но такова не дойде“, отбеляза професор Михайлов.   „Вотът на недоверие не е срещу добрите намерения на правителството за съставянето на нов здравноосигурителен модел, а срещу бездействието в здравеопазването и липсата на качество“- разясни народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!