Георги Михайлов: Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане

Георги Михайлов: Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане
„Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане“. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф.Георги Михайлов.

Той  обясни, че вотът на недоверие е нормален инструмент за една демократична държава,  чрез който опозицията поставя сериозни въпроси в социалния и икономическия живот на страната.

„Смисълът на този вот не беше само да се направи аритметична сметка- кой ще застане зад правителството и кой против. За нас беше важното да се постави един проблем, който от безотговорно дълго време, седи безобразно нерешен“, обясни той. Социалистът припомни, че от началото на 44-тото НС, ПГ на левицата поставя този проблем последователно  в пленарна зала и има признание от министъра на здравеопазването, че системата е болна.

„За съжаление, 9 месеца след това признание, бяха представени промени, изработени на тъмно, само на здравноосигурителния модел, но не и на здравеопазването“, коментира той. Проф. Михайлов обясни, че това, на практика, няма да реши по никакъв начин сериозните въпроси, които стоят в тази сфера.  Той подчерта, че само след няколко дни, ще започне обсъждане на новата на бюджетна година в парламента, а предложенията са за 2020г. „Вървим в повторение на едни и същи полуистини и дълъг разговор. Българското здравеопазване вече няма нужда от това, а от оптимални, ясни решения, тъй като проблемите не търпят отлагане“, категоричен бе той.

Михайлов обясни, че в последните 10 години, всяка една област на управлението е била доминирана от една политическа сила. Според него, когато човек се опитва да реши проблеми  за такъв дълъг период, няма как обществото да го оправдае, когато дойде да се покае пред очите на гражданите и каже:

„Ние всички сме виновни“. „Състоянието е тежко – фалират много общински болници, в критичното състояние са много областни болници, а дълговете им нарастват и са вече около 500 млн. лв, въпреки приказките, че са намалели. Всички тези проблеми са сериозни и реални- няма как да говорим повече, че вината е само в миналото.

Трябва да потърсим ясно алтернативи“, заяви той. Проф. Георги Михайлов обясни, че има две предложения, които са застъпени във „Визия за България“ в сферата на здравеопазването – болници да не са търговски дружества и да има реално остойностяване на лекарския труд.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!