Георги Свиленски: Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на транспорта

Георги Свиленски: Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на транспорта
БСП вика в НС Бойко Борисов да каже какво е направил за превозвачите

„Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на транспорта. Председатели сме на Съвета на Европейския съюз и не можем да защитим националните си интереси.

Проблемът с приемането на Пакета за мобилност ще засегне около 70 000 наши превозни средства и над 190 000 български шофьори, които ще останат без работа.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. „Както винаги, за премиера трябва да има някой виновен.

Този път няма как да е виновна БСП, че правителството проспа над година, за да вземе отношение по Пакета за мобилност и по защита на правата на българските превозвачи и шофьори. Борисов намери виновник и това са Чърчил и Рузвелт- че така са разпределили България в тази част на Европа”, добави народният представител. Свиленски допълни, че през ноември м.г., правителството е взело решение как да гласува транспортният ни министър на Съвета по транспорт. Позицията на правителството ни е била:

„Българската страна, благодари на Естонското председателство за положените усилия за постигане на напредък по отношение на предложението, подкрепяме доклада за напредъка с оглед подготовката за по-нататъшен напредък по предложенията за предложенията за автомобилен пакет”.

Правителството е взело и решение, с което министърът на транспорта Ивайло Московски или упълномощени от него лица да вземат участие в заседание, касаещо Пакета за мобилност, за да изложи позицията на България. Според Свиленски на заседанието на Съвета по транспорт на 5 декември 2017 г., представителите на всички държави взимат отношение. Например Румъния е изразила притеснение относно ограничаването на каботажа, въпроса за връщането у дома, както и забраната за ползване на седмична почивка в кабината на водача и др.

Отношение взимат и: Ирландия, Австрия, Чехия, Великобритания, Финландия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Унгария, Латвия, Малта, Холандия, Люксембург, Хърватска, Полша, Гърция и Италия. България е мълчала. „Там където е било обсъждането, страната ни мълчи, а тук казват, че защитават интересите на българските превозвачи.

Трябва да им е ясно, че през тази една година, те са били предадени от българското правителство. Тук си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград също, но там където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, министър-председателят и министърът на транспорта – мълчат” отсече Свиленски.

Едва в миналия петък, когато НС прие позиция, с която задължи правителството да вземе решение и да каже какво защитава от исканията на превозвачите, има раздвижване.След това премиерът се е срещнал с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, която му е отговорила – да си дадем предложенията. Свиленски обясни, че това означава, че до вчера, българското правителство не е имало позиция и предложение по казуса, за да защити българските превозвачи. Той добави, че „БСП за България” ще поиска утре министър-председателят да докладва в парламента- какво е свършило правителството за превозвачите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!