Георги Свиленски: Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо правят срещу корупцията

Георги Свиленски: Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо правят срещу корупцията
БСП ще поиска Анкетна комисия за системата БАЦИС

„През тези няколко дни, когато бяха внесени мотивите за вота на недоверие и се коментираше корупцията, освен външните наблюдатели и издания, в България гражданите и управляващите разбраха и признаха, че това е най-големият проблем.

Вотът на недоверие показа, че  ГЕРБ нищо не правят срещу корупцията.”  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по Дарик радио. По думите му управляващите не можаха да разберат, че вотът бе заради липсата на усилия за намаляване на корупцията.

„Вместо да ни четат какво е било, трябваше да кажат – ние приехме тази ,тази и тази- втора, трета, четвърта мярка, а те излязоха и казаха, че са приели само един закон, който, за съжаление, не е за борба с корупцията, а е за борба с корумпирани, след излизане от управлението, висши държавни служители.

И най-опасният извод, който аз правя е, че този вот и това правителство бе спасено с действия, наподобяващи корупция”, посочи Свиленски. Той припомни мнението на коалиционен партньор, който каза, че ще помисли как ще гласува, а на следващия ден премиерът осигури милиони за един язовир, който е в обсега на техен областен управител.

Георги Свиленски се възмути, че Бойко Борисов не дойде в парламента, още повече- датата за вота на недоверие бе ясна от преди месец. „Не виждам каква по-висша институция може да има за всеки един български министър от българския парламент”, посочи зам.-председателят на ПГ.

Той попита, ако правителството бе паднало при вота, то Бойко Борисов като какъв щеше да отиде в Давос? „И затова президентът казва, че парламентът се е превърнал в нотариат, който само подпечатва билетите за пътуванията на премиера”, посочи Свиленски и подчета, че БСП иска да върне парламентаризма в България. „В тази държава всички ние трябва да знаем, че има парламент, че сме Парламентарна Република и редът трябва да се спазва”, категоричен бе той.

БСП ще поиска Анкетна комисия за системата  БАЦИС

За системата БАЦИС Георги Свиленски каза, че след разсекретяването на докладите, е станало ясно за каква манипулация става дума, а управляващите са се опитали да затворят тази тема точно преди вота на недоверие към правителството. „Докладите не са писани от БСП, а от ДАНС, които казват, че има манипулиране, че служители на митниците са манипулирали. Системата е направена така, че да не се знае нито кой е влизал в нея, защо е влизал, нито какво е правил. Затова и прокуратурата не може да образува производство. Затова ние поискахме анкетна комисия, за да се разбере кой е поръчал тази система, с какви параметри е поръчната, как е изпълнена”, обясни Свиленски.

Обществото е разделено за Истанбулската конвенция. Нужен е референдум

„Обществото е разделено за Истанбулската конвенция и затова е нужен референдум.“ Така коментира другата тема от седмицата Георги Свиленски. Той отбеляза, че БСП  подкрепя борбата с домашното насилие и предлага първо да се променят българските закони с мерки срещу насилието.

Свиленски коментира казаното от Борисов, че оттегля конвенцията, за да има дебат и до май месец да се приеме. „Той не се интересува от дебата, а го интересува да губи време и през май месец, по същия начин, силово, конвенцията да бъде приета, такава каквато е”, коментира Свиленски.

Той прогнозира, че сега управляващите ще започнат да манипулират общественото мнение, ще събират подписи и групи от хора, които да казват как трябва да се ратифицира конвенцията. Депутатът каза също, че комисиите, разглеждащи конвенцията, са били свикани набързо, именно за да се приеме тя.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!