Георги Свиленски: Или ръководството на БДЖ да подаде оставка, или министър Московски

Георги Свиленски: Или ръководството на БДЖ да подаде оставка, или министър Московски
Корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно дружество

„За пореден път сме свидетели на злоупотреби или действия, граничещи с такива, в БДЖ. Приехме антикорупционния закон, вотът на недоверие беше отхвърлен от управляващите, но е явно, че проблемите с корупцията в България продължават”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията.

Той добави, че случаите, които излязоха в медиите през последните дни са показани от левицата още през 2016 г., отново на пресконференция. „Тогава говорихме аз и двама служители на БДЖ, които след тази пресконференция бяха уволнени”, припомни Свиленски. Той бе категоричен, че борбата с корупцията в дружеството приключва с уволнението на тези двама служители, които са имали доблестта да разкажат какво се случва с ремонтите, заплащането на машинистите и футболния отбор в БДЖ. Народният представител припомни още, че тогава са изнесени факти и схеми, които не са променени и до днес.

„До август 2016 г. министър Московски не знаеше ,че в БДЖ има футболен отбор. Този отбор, обаче се оказа частна структура, извън дружеството и това бе признато от изпълнителния директор”, каза още народният представител. Той попита- защо спортистите в този клуб са назначени в БДЖ,  след като са картотекирани като футболисти.

Свиленски бе категоричен: „Корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно  дружество.“ Той заяви, че левицата настоява министър Московски да освободи цялото ръководство на БДЖ. ”Ако той продължава да държи на него и твърди, че то изпълнява задълженията си и не го освободи, ще поискаме неговата оставка”, категоричен бе социалистът.

Той заяви, че  не може в 21 век, в държава член на ЕС, служители да бъдат заплашвани с думите- „мъртъв си” за това, че са се осмелили да дадат сигнал за корупция. „Ние ще защитим всеки един служител, който е заплашен, затова искаме Сметната палата да влезе спешно на одит в БДЖ, а Инспекцията по труда да провери по колко часа работят машинистите”, каза още Георги Свиленски.

Димитър Данчев: Многократно сме задавали въпроси и сме търсили отговорност за проблемите в БДЖ

„От БСП многократно сме използвали всички възможности да задаваме въпроси и да търсим отговорността и мерките, които се взимат, за решаване на проблемите на БДЖ“. Това заяви народният представител от левицата Димитър Данчев. Той припомни случаи, в които локомотив се запали на гара, а дефектни спирачки станаха причина за инцидент с влак.

„Това са инциденти, по които не се взима никакво отношение“, допълни Данчев. Той подчерта, че служителите работят много часове, извън допустимата норма, ремонти се извършват некачествено, спрени са влакове, а хора се извозват с автобуси, има и съкратен график за движение на влаковете. „Тези инциденти са заплаха за здравето и живота на хората. На този фон, БДЖ поддържа футболен отбор. Това е недопустимо“, категоричен е народният представител.

Християн Кръстев:  Недопустимо е машинистите да имат толкова много работни часове

„Недопустимо е машинистите да имат толкова много работни часове.

Това е равносилно на самоубийство или убийство на самите пътници, които се возят във влаковете. Не може човек, който е спал 4 часа, да отиде да управлява бързия влак София –Варна, да спи във Варна 8 часа, да се върне и пак да го пишат на работа.”

Това заяви Християн Кръстев, бивш изпълнителен директор на БДЖ.

По думите му има начин да бъдат подсигурени достатъчен брой локомотивни машинисти и оправданието на управлението на БДЖ не е истина. Той опроверга думите на изпълнителния директор на БДЖ, че такива ремонти, които сега се правят, се извършвали от десетилетия. „Това не е истина.

Тези ремонти се извършват по договор, който е подписан през 2016 г. Никога преди това, такива ремонти в БДЖ не са извършвани”, отсече Кръстев.

Той обясни какъв е принципът на ремонтите сега, а именно – в депо на БДЖ, с персонал на БДЖ, с техника, оборудване и пари на БДЖ, а накрая се плаща на частна фирма.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!