Георги Свиленски: Има трима нови министри, но не и промяна в политиката на правителството

Георги Свиленски: Има трима нови министри, но не и промяна в политиката на правителството
„Има смяна на трима министри, без да има смяна на политиката“.

Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, пред БНР. Той изтъкна, че на новоизбраните министри не им бе дадена думата в Народното събрание да обяснят как смятат да управляват съответните министерства оттук нататък, което е показателно, че политиката остава същата.

„Това го заяви и предшественикът на сегашния вътрешен министър, който каза „г-н Маринов ще продължи същата политика, която водих и аз“, подчерта народният представител. Свиленски припомни, че през месец януари БСП поиска вот на недоверие към правителството по тема корупция, а именно тя бе в основата на трагичните инциденти. „Самото правителство и министри не знаят как да управляват държавата. Доказателство за това е, че Борисов не е успял да изкара цял мандат“, категоричен бе Свиленски.

„БСП предложи намаление на ДДС на хляба и хлебните произведения на 5 %, а от другата страна, правителството обяснява как ще се моли на търговските вериги да слагат по- малка печалба“, коментира Георги Свиленски. Той каза, че вместо да се използват управленски инструменти и да се предприемат управленски действия и решения, се отива на някаква пазарлъци. „Това е поредното доказателство, че правителството не може да управлява държавата“, убеден е той.

За проекта „Визия за България“ Георги Свиленски коментира, че народните представители от БСП непрекъснато се срещат с българските граждани. „Хората са единодушни, че е крайно време в България да има документ като Визията, да има обединение около нова програма за развитие на държавата“, добави той. Народният представител припомни, че това е надпартиен документ, който, в същността си, цели да бъде протегната ръка за разговор в обществото: „Радвам се, че толкова много хора внимателно и отговорно са прочели Визията и споделят с нас и плюсовете, и минусите, дори отправят препоръки, които ние много внимателно вземаме под внимание“.

По темата  Административнопроцесуален кодекс  Свиленски обясни, че народните представители  имат правото да сезират и са сезирали Конституционния съд. „Този, вече приет закон, ощетява всички български граждани и това не го разбраха само управляващите“, аргументира се народният представител. Той допълни, че законът, в този му вид, лишава българските граждани от административно производство.

Георги Свлиненски коментира, че номинацията на Янаки Стоилов за Конституционния съд е обсъждана и приета в рамките на парламентарната група. „Не вярвам да има по- добра и сполучлива кандидатура от тази на г-н Янаки Стоилов, тъй като той познава в детайли Конституцията и знае как да я защитава“, каза Георги Свиленски.

По казуса с Унгария зам.- председателят на ПГ на “ БСП за България “ обясни, че най- важна е позицията на българския премиер, тъй като той има правото да гласува в Съвета на Европа. „Притеснително е двойнственото му поведение. В България говори едно, в Европа друго. Това е характерно за Бойко Борисов, но проблемът е, че това не остава незабелязано и от другите държави“, заключи Георги Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!