Георги Свиленски: Искаме справедливост и в Европа, и в България!

Георги Свиленски: Искаме справедливост и в Европа, и в България!
„Справедливост сега“ обединява всички послания и желания на българските граждани.

Както искаме справедливост в Европа и равнопоставено отношение към всички страни членки, да има европейска прокуратура, която да следи справедливо ли се разходват европейските фондове, така искаме и справедливост в България“. Това заяви председателят на предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски пред Дарик радио.

Той е категоричен, че не може болните да умират пред болниците. „Справедливост в образованието, в доходите – колко хора работят и получават жълти стотинки, а някои дори не ги и получават. Българинът иска тази справедливост сега“, каза още той. Според него с номер 18 БСП ще бъде на първо място на изборите с 8 евродепутати. „Листата на БСП е абсолютно представителна, която обхваща всички сектори на икономическия и политическия спектър в България“, допълни Свиленски.

Той припомни, че БСП е първата, която обсъди с българските граждани и прие „Визия за Европа“ и приоритетите, които ще защитават представителите на левицата в ЕП. По неговите думи няма как вътрешно политическите да бъдат разделени от международните теми. „Членството ни в ЕС трябваше да доведе до повишаване на жизнения стандарт в България. Но това повишение се отразява само на онези, които са разпределяли европейските средства. Няма как разговорът за светлото европейско бъдеще да мине, без да си поговорим и за българските проблеми и ежедневие“, каза още той.

Свиленски подчерта, че през тези 10 години са работили много европейски програми и фондове. „За това време управлява ГЕРБ и Бойко Борисов и той е отговорен за разходването на тези средства. Не може да казва, че е гневен на партията си и членовете си, а той самият е светец. Той я е създал и я управлява“, коментира Свиленски.

Според него българските институции са длъжни да проверяват всеки политик, гражданин, кандидат, където има проблем. „Къде бяха органите 10-12 години? Къщите за гости и апартаментите не са се появили изведнъж – строени са, плащани са. Защо изведнъж медиите трябваше да покажат това, а не българските институции?“, попита той. Георги Свиленски подчерта, че къщите на роднини на Елена Йончева са проверявани преди години и до сега не е открит проблем. „Корупцията е при управляващите.

Те дават парите. БСП е в опозиция тези години и няма как да придобие нещо против законите. В ГЕРБ хората си правят асансьори до хола, а в Ямбол болните ги носят на ръце по етажите“, посочи той. „Единствената партия, която може да отстрани ГЕРБ от властта, е БСП. Това управление е вредно за България и трябва да си отиде“, каза още Георги Свиленски.

По повод Истанбулската конвенция Свиленски обясни, че БСП успява да защити и убеди партньорите си в своята позиция. „БСП не е единствената партия сред европейските социалисти, която не приема този документ“, заяви той и припомни, че има решение и на Конституционния съд, както и становище на Българската православна църква.

Той е на мнение, че не е задължително Истанбулската конвенция да бъде приета, за да има законодателство срещу насилието, като подчерта, че БСП е направила законодателни предложения в тази посока.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!