Георги Свиленски: Концесията на летище „София“ няма да позволи построяването на друго летище в радиус от 100км.

Георги Свиленски: Концесията на летище "София" няма да позволи построяването на друго летище в радиус от 100км.
„БСП е последователна срещу концесията на летище „София“. Предприели сме и законодателни инициативи това да не се случи.

Сега сезираме ЕК за нерегламентирана държавна помощ в концесионната процедура. В следващите 35 или 50 години, държавата няма да има правото да прави друго летище в радиус от 100 километра около настоящото в София.“ Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ПГ на БСП за България“ Георги Свиленски.

Той добави, че ако бъде направено ново летище, то на концесионера трябва да бъде изплатено обезщетение в размер на стотици милиони, а дори и милиарди левове.  „Управляващите бързат да вземат 500 млн, за да ги дадат на БДЖ, а от там още по-бързо да ги изхарчат“- каза Свиленски.

По думите му окаяното състояние на летището в момента е именно с цел-  да се отдаде по-бързо на концесия, под предлог, че държавата не може да го приведе в по-добър вид. „Изпратили сме писмо и до премиера, с което го информираме, че сме сигнализирали ЕК. От него искаме да спре процедурата, докато се произнесе ЕК“, каза още народният представител от левицата.

Георги Свиленски смята, че е скандално в планираното построяване на автомагистрала „Хемус“ държавната фирма „Автомагистрали“ да възлага на други фирми- без конкурси, критерии и правила изпълнението на строителството. „Вчера казаха, че ще се наема техника, работници и суровини.

Ако те нямат техника и капацитет, каква автомагистрала ще строят? На базата на какви проекти и кой определи цената от 1,150 млрд лв. за построяването на аутобана?“ – попита Георги Свиленски.

Той обеща, че левицата ще следи всяко наемане на машини, работници и всеки построен километър от магистрала „Хемус“ за нарушения.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!