Георги Свиленски към патриотите: Не се регистрирайте в зала, ако не искате да бъдат опростени дълговете на мюфтийството

Георги Свиленски към патриотите: Не се регистрирайте в зала, ако не искате да бъдат опростени дълговете на мюфтийството
„В законопроекта, който засяга опрощаването на над 12 млн. лв. на Главно мюфтийство, въобще не става въпрос за етническия мир или някакво потивопоставяне на общности.

Призоваваме управляващите да не злоупотребяват с тази тема“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на пресконференция в централата на БСП.  Свиленски коментира ,че българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става въпрос. Той добави, че мотивите на този законопроект и анализът за въздействие се състоят точно от три реда, в които не се дава отговор- какви са задълженията, колко са и на кого точно са. Свиленски призова представителите на мнозинството да излязат и да обяснят- за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма. Той припомни, че през месец декември 2018 г. законопроектът е гледан в комисията по вероизповедания и там народен  представител от ГЕРБ е заявил, че това е политическо решение.

Свиленски попита- каква е политическата цена на това решение. Той коментира още, че тази стенограма е била укривана повече от три месеца и след като представителите на левицата са обявили, че тя се крие, е качена на сайта на парламента. Той коментира и думите на Валери Симеонов, който заяви, че когато има непочтена сделка, тя винаги бива определяна или като въпрос от национална сигурност или като секретна. „Такава непочтена и корупционна сделка ли беше случаят с оградата по границата“, попита Свиленски.

„Колеги от ОП, ако не искате законопроектът за опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство да бъде приет, просто не се регистрирайте в деня, в който се приема“, призова Георги Свиленски. За призивите на патриотите БСП да се върне в пленарна зала, Свиленски коментира, че няма как да си част от управляващата коалиция,  да играеш ролята на опозиция и в същото време да твърдиш, че БСП е виновна. „БСП има ясно решение за напускането на Народното събрание и сме решили и кога ще се върнем“, заяви Георги Свиленски.

Филип Попов: В Конституцията пише, че религиозните общности не могат да се използват за политически цели

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов напомни пред медиите какво гласи чл. 13 ал. 4 от Конституцията- че религиозните общности не могат да се използват за политически цели. „Не става въпрос за противопоставяне на етническа или верска основа. ГЕРБ са тези, които създават напрежение, говорейки за Косово и Възродителен процес и  използват религиозните общности  за тесни партийни политически цели, заедно с ДПС“, заключи Попов.

Явор Божанков: Некачественото законодателство поражда напрежение

„Всеки законопроект има юридическа страна и тя включва процедурната част и материалната част – неговото съдържание. Оценката на въздействие е изключително важна, а в България тя се пренебрегва”, това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков. По думите му дни наред журналистите са търсили информация от незнайни източници, а в медийното пространство са били публикувани различни спекулации, интерпретации и различни цифри.

„Това обърка гражданите и породи ненужно напрежение. Некачественото законодателство по толкова важна материя поражда напрежение”, категоричен бе Божанков. Народният представител коментира, че нито БСП, нито пък българските граждани са писали, гласували или осигурили кворума за приемането на тези текстове.  „Затова е неоснователно обвинението на управляващите, че опозицията създава напрежение. Истината е една – те си създадоха това напрежение сами и ги призоваваме по-бързо да го преодолеят”, заключи Божанков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!