Гори ли Руският Шоколад?

Гори ли Руският Шоколад?


Гори ли Руският Шоколад?

Какво разбираме под понятието „истински шоколад”? Как да разпознаем „истинският шоколад”? Какво трябва да знаем когато купуваме шоколад? Гори ли истинския шоколад вижте по-подробно в репортажа на „Медиа Мост България” от Москва, Русия, България, Гърция и Германия.

Експеримент: Гори ли руски шоколад със 75 % какао?

Гори ли истински руски шоколад със 75% какао?
В интернет набира популярност видео, в което мъж отваря опаковка черен шоколад и се пробва да го запали. Загретият шоколад трябва първоначално да се стопи, а вместо това във видеоклипа се вижда как продуктът започва да гори. „Медия Мост България“ реши да повтори примера в Москва, Русия. Възниква въпроса: трябва ли да гори истинският шоколад? Ако шоколада започва да гори, това показва, че вместо настъргано какао, производителят е добавил какао на прах. Този продукт представлява, екстракция на какаови зърна, напълно лишени от масло. Отличава се с ниско качество. Ако е написано, че за приготвянето му са използвали нестрито какао, а прах, значи пред Вас е фалшификат. Вместо какаови масла производителите често използват растителни мазнини, протеини и соеви добавки. За да се провери автентичността на продукта и да разберете, изгаря ли натурален шоколад, трябва да погледнете срока на годност. Натурален продукт се съхранява не повече от 6-8 месеца.

По какви критерии може да се определи автентичността на продукта?
По състава, шоколад изгаря или се разтапя? Сред основните признаци на автентичността на сладки изделия трябва да се правят само от какаово масло и натрошени какаови зърна (без прахове и протеинови добавки);
срок на годност не повече от 6-8 месеца; истински шоколадов продукт в устата трябва да се стопи и да не цапа ръцете;
има блестяща и гладка повърхност;
разчупването на плочките, трябва да чуете звук под формата на хруст.

Какво трябва да знаете за натуралният шоколад?
Освен какаово масло, по време на приготвяне на шоколадови изделия производителя използва кокосово и палмово масло. За да се разбере, трябва ли да изгори шоколад, ако го подпалят, детайлно се анализира състава на сладкарския продукт. И така, гледаме съставки – какао, пюре и кожата на боб. Те не са горими, но имат попиваща способност. В идеалния случай, черен шоколад трябва при нагряване да се стопи, а топенето се определя от два фактора: количество захар и мазнини; състав на мазнини, от който зависи степента на топене на маслената маса. Известно е, че всички масла и мазнини при повишаване на температурата лесно се разтапят и разтичат. Ако в състава на шоколадовото изделие не се наблюдава превишение на масло, плочка шоколад свети при достигане на най-близкия до огъня слой. В този случай стопения материал започва самостоятелно да изгаря, като свещ в парафин. Независимо от това какъв е шоколада. Автентичният продукт трябва да се стопи и тогава се запалва. Това се дължи на факта, че в състава на сладкарските изделия, с изключение на масло присъства захар, която просто така е невъзможно да се запали. За горене на какаово масло трябва да се нагорещи и да се стопи. Зависи от количеството захар и мазнини; състав на мазнини, от който зависи степента на топене на маслената маса.

В отговор на въпроса- изгаря ли черният шоколад? Както е известно, всяко вещество има самостоятелна температура на топене и изгаряне, а що се отнася до качествен, натурален шоколад, то той се топи при температура 45-50°C. Защо това се прави?
Кристализация на какаовото масло е необходима, за да създаде стабилни кристали с различни размери. За този шоколадов продукт топенето се оставя да се охлади до определена температура. Темперираният шоколад се използва за направата на истински сладкарски шедьоври. Той има зашеметяващ външен вид и отлични вкусови качества. В резултат на нагряване и охлаждане се получава лъскав, твърд и чуплив шоколад, който се нарича истински. Въз основа на това, че много вещества при температура 50 градуса започват да горят, в отговор на въпроса „гори ли горчивия шоколад?” е очевиден.

В домашни условия също може да се провери дали изгаря черен шоколад, но при това е важно да спазвате правилата за пожарна безопасност и да направите експеримент далеч от запалими предмети. Ако продуктът се запали веднага, значи пред Вас е фалшификат.

Ние от Bulpress публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!