Гражданите на Пазарджик към БСП: Спрете обезлюдяването на регионите!

Гражданите на Пазарджик към БСП: Спрете обезлюдяването на регионите!
„Трябва да се постави приоритет за справянето с демографската криза и подобряването на живота на хората.

Половината от населението на страната е съсредоточено в 7 области, а останалите 21 обезлюдяват“.

С тези думи се обърнаха гражданите на Пазарджик към представителите на БСП по време на представянето на „Визия за България“ пред обществеността. Според тях не само заминаването на много млади хора в чужбина, но и  вътрешната миграция е причината за обезлюдяването на регионите.

Като причина за тази миграция посочиха – липсата на възможност за качествено здравеопазване, образование и възможности за работа, която да осигурява достойни доходи в малките населени места и отдалечените от големите градове.  Те препоръчаха да се осигури баланс между националните и местните интереси. На срещата  бяха поставени въпроси  за Закона за съсловните организации, цените на лекарствата, качеството на образованието и учебните програми, децентрализация на власт и властови ресурси от държавата към общините.

„Проблемите в здравеопазването, образованието, националната сигурност, икономиката принуждават над 2 млн. българи да напуснат страната си“, заяви народният представител от ПГ на левицата проф. Георги Михайлов. Той обясни, че много региони са обезлюдени, хората в тях- обезверени. По думите му младите хора не виждат в своята държава възможности за развитие. „Търсим решения от вас. Искаме да напипаме пулса на държавата- от какво се нуждаете и заедно да намерим решение и да начертаем път за развитие на България“, заяви Михайлов.

„Проблемът с демографската криза, като капка вода, отразява целия проблем с развитието на страната ни – дали ще ни има като държава“, заяви депутатът от БСП проф. Иво Христов.  По думите му вместо да вземе мерки за справяне с този и други основни проблеми на гражданите, правителството осъжда страната на още по-голямо затриване и обезлюдяване. Той подчерта, че нямаме високо технологична икономика и щом е налице примитивна икономика, няма как да имаме високо развито общество.

Народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска заяви, че във Визията си, в сферата на регионалното развитие  БСП залага на  нова философия на децентрализация – регионите да са свързващо звено между централната власт и местното самоуправление, а не на база на териториално обособените държавни структури, като важни са икономическите показатели и спецификата на всеки регион. Тя подчерта, че социалистите са заложили  Фонд за сближаване на регионите. „Държавата избяга от хората, те нямат усещане за сигурност и всеки се оправя по единично. За 29 години преход забравихме да мечтаем. Нека заедно погледнем напред и да се преборим за повече държава, за България“, заяви Клисурска. „Идваме при вас, за да ви чуем, да се изготвят предложения за допълване на Визията“, заяви депутатът Славчо Велков. Той подчерта, че Визията не е предизборна платформа,  а документ за бъдещото развитие на страната ни, който при бъдещо спечелване на изборите,  да се превърне в управленска програма

„Искаме да водим диалог с всички българи, не само в ляво. Правим срещи и с отделни отрасли, с бизнеса, лекари, учители, земеделци, за да стигнем до възможно най-голям брой хора“, заяви народният представител Стоян Мирчев. Той обясни, че за да е достъпна Визията и за младите хора, БСП използва модерните социалните мрежи, където се публикува информация от проведените до момента срещи и се събират мнения, коментари, въпроси и предложения.

Депутатът от БСП ген. Кольо Милев заяви, че бедността и демографската катастрофа са основните проблеми на страната ни. Той подчерта, че роля на държавата е да влезе конкретно в решаването на тези належащи проблеми. За да се решат тези проблеми са и предложенията на левицата за промени в сферата на здравеопазването и образованието.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!