Данчев към министър Петков: Трябва да се носи отговорност за 17 млн. лв. несъбрани дългове от „Главна инспекция по труда“

Данчев към министър Петков: Трябва да се носи отговорност за 17 млн. лв. несъбрани дългове от „Главна инспекция по труда“
„Къде са 17 млн. лв. несъбрани дългове от „Главна инспекция по труда“?

Очакваме от вас да бъде поета съответната отговорност или да бъдат сезирани съответните органи, които да направят необходимата проверка“.

Така се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той обясни, че в отговор на негов въпрос от 15.09.2017г, министърът твърди, че общият размер на глобите и имуществените санкции от наказателни постановления за периода от 2009г. до края на 2016г, издадени от служители на ИА „Главна инспекция по труда“ е над 100 млн. лв. „От тях 41 млн. лв. са платени.

Наказателните постановления , които са влезли в сила за посочения период и по които не са постъпили плащания  са над 64  млн. лв. т.е. те трябва да бъдат дадени за принудително събирани.

Министър Петков твърди, че 47 млн. лв. са изпратени през периода за принудително събиране от НАП или ЧСИ-та“, обясни депутатът.

Данчев посочи като изключително смущаващ факта, че в отговора на министъра се откроява разликата от влезли в сила за посочения период санкции за близо 17 млн. лв,  по които не са постъпили плащания,  като те не са включени в посочената от него сума на дадените за принудително събиране.

„Какви мерки и действия сте предприели за уточняване на тези смущаваща неточност?

Има ли в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ оправдателни документи за тази сума?

Констатирани ли са от органите на Сметната палата тези суми и какви действия са предприети за събирането им?“, попита той.

Данчев подчерта, че представените в зала от министър Петков суми не звучат сериозно, на фона на писмения отговор, който е получил от него.

„Как точно се стигна до разминаването в думите ви?

Какви са причините- суми, в определения дори от вас размер, да бъдат събирани едва през 2017 г, а не в периода, когато това е трябвало да се случи?

Какви мерки и действия сте предприели, за да се стигне до бъдещо избягване на наложените наказания?  Как ще санкционирате подобни пропуски?“, попита Димитър Данчев.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!