„Ди Цайт“: Путин ли провали Хилари? Много шум за нищо!

"Ди Цайт": Путин ли провали Хилари? Много шум за нищо!

Намесата на тайните служби в избирателни кампании в чужбина не е нещо ново. Политиката трябва повече да вярва в здравия разум на гражданите. Това се казва в анализ на вестник „Ди Цайт“, цитиран от ИноСми и БГНЕС.

Заповядал ли е Владимир Путин да се влияе на американските избори за президент с помощта на хакери? Докладът на американските тайни служби – ЦРУ, АНС и ФБР – твърди това. Доналд Тръмп, който не иска да обезценява своята победа, упорито отрича тези изводи.

Така че какво трябва да си мислим в тази връзка? „Целта на Русия е била подкопаване на доверието на обществеността в демократичния процес в Америка, изобразяването в негативна светлина на бившия държавен секретар Клинтън и оказване на влияние върху нейните шансове за победа на президентските избори“, гласи докладът на службите.

Доказателства не се дават. Авторите се прикриват зад своя дълг да защитават своите източници и пътищата за получаване на данни и информация. Не е чудно, че оставят съмнения. Те се засилват от АНС. Службата, която някога подслушваше Ангела Меркел, сама признава в официалната част на доклада, че малко вярва (moderate confidence) в основното твърдение, че Русия е била заинтересована да помогне на Тръмп и да навреди на Клинтън.

САЩ също се месят в предизборни кампании Така че остава напълно обосновано съмнение. За това допринасят и анализите на такива експерти като Андрю Кокбърн, които посочват несъответствията в доклада. Дори „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ нарича „оскъдни“ доказателствата за руското влияние в президентските избори, макар и само във фейлетон.

Впечатленията за оскъдност се засилват от факта, че между „Русия“ – имам предвид Путин и „руснаците“ – някакви безцелно и свободно мародерстващи групи руски хакери – никъде не се прави разлика. В същото време вярвам, че всичките вълнения са силно преувеличени.

За това има три причини.
Първа причина. Повече или по-малко масираната намеса в задгранични изборни кампании не е нова. С това се занимава не само Русия, но също и самата Америка, и не само в ерата на интернет. В дисертация в Калифорния политологът Дов Левин доказа, че руснаци и американци са се намесвали 117 пъти в предизборни кампании в периода 1946-2000 г. При 81 от тези случаи те са на сметката на САЩ. Разпространяването на лъжлива информация и пропаганден ураганен огън бяха обикновена работа. И въпреки това делът на избирателите на партията, подкрепяна отвън, във всички случаи се е увеличавал с 3%. За непопулярността на Хилари не беше нужно никакво руско влияние

Втора причина. Хилари Клинтън беше непопулярна в промишлените и обеднелите селскостопански региони на Съединените щати, което беше видно с невъоръжено око и без руската намеса. А всички тези, които са пострадали от глобализацията, които се оказаха „непотърсени“ и забравени, едва ли биха могли да бъдат причислени към хората, поддаващи се на непрозрачни разобличения в интернет. Фактът, че Тръмп спечели изборите, макар Клинтън да събра почти три милиона гласа повече, следва да бъде обяснен не с руската намеса, а с такива особености на американската избирателна система като избирателната колегия в съответствие с конституцията, задължителното регистриране на избирателите, което често е представлявало препятствие по отношение на чернокожите избиратели. И накрая поради безсъвестното разделяне на избирателните окръзи по партийно-политически съображения.

Трета причина. Дори да се предположи, че руското правителство действително се е намесило – то с това то не се сдоби с нищо. Даже самият директор на тайните служби Джеймс Клапър беше принуден да признае в отговор на въпрос в Сената: „Те не са се занимавали с преброяването на гласовете. По никакъв начин не можем да оценим какво влияние те са оказали на решението на избирателите“. Т.е. – много шум за нищо?

Фалшифицираните новини – фалшиви, измислени, лъжливи новини – биха могли да изиграят роля в предизборната борба в САЩ. Само че мнозинството такива новини, които по-рано бяха наричани „вестникарски патици“, идваха, може би, от страна на привържениците на Тръмп, даже и от него самия. В поляризирания свят на американската политика фалшивите новини на първо място са израз на демократичното възраждане. Във всеки случай те са сто пъти по-опасни, отколкото очевидната руска пропаганда. Подкопаване на демокрацията? Те, фалшивите новини, представляват най-голямата опасност. Повече доверие в здравия разум на избирателите

В доклада на тайните служби на САЩ се съдържат и предупреждения към европейците. Според тяхната оценка Москва ще си направи изводи от предизборната кампания и ще окаже влияние също и на предстоящите избори в Европа, например в Германия. Ако това нещо бъде изразено под формата на заглавие, то би било: „Ангела Меркел – следващата цел на Русия“. Федералната служба по защита на конституцията казва същото, макар и не толкова изразително. Загрижен е и ръководителят на федералните избори. Така че не трябва да се изключва, че „руснаците“, които и да са те, ще се опитат тук, в страната ни, да окажат влияние на изборите, да повлияят на избирателите с помощта на „разобличения“ или да ги манипулират с помощта на фалшива информация.

Но ние не трябва да изпадаме в истерия. Кой въобще слуша Russia Today и Sputnik освен тези, които и без това са настроени антидемократично? Кой ще позволи сериозно да му бъде повлияно с помощта на откъслечна информация от цифровия архив на Бундестага? И кой не трябва да бъде предпазван от такова влияние с помощта на целенасочена, бърза и убедителна корекция на фалшиви новини в интернет?

Уважаеми политици, моля, повече се доверявайте на демократичната твърдост и на здравия разум на преобладаващото мнозинство на нашите германски избиратели! Естествено, нашият Бундестаг, министерствата и органите за управление са длъжни да се въоръжат срещу цифрови атаки, без значение откъде идват те – от Русия или Америка, или отнякъде другаде.

Само че фалшивите новини, създаващи лъжлив образ в интернет, който охотно е разпространяван от тези, които обвиняват нашите обективни медии като „лъжлива преса“ – точно това е най-голямата опасност. Поради това преди всичко е необходима една инстанция, която би се специализирала бързо и опустошително да разобличава фалшивите новини и по този начин да се съхранява шансът на истината в политиката. Германските журналисти и издателски съюзи са длъжни колкото се може по-скоро да се обединят, за да създадат заедно със съответните академични институции и научни отдели на Бундестага такава инстанция. Ако само се боят и оплакват, то това няма да доведе до нищо.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!