Докладът на служебното правителство за нередности в министерствата – прочити и коментари

55468f284446e24d499e22a0bf42c492
Няма как да имаме сведения дали има и друга част от доклада от проверката на министерствата, която направи служебното правителство, и какво пише в нея.

Моята лична оценка от това, което видяхме от публикувания доклад, е, че той е повече от срамежлив. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ 2102 Таско Ерменков БСП. Според него докладът опровергава твърденията, че БСП е издигнало служебния кабинет, тъй като в документа липсват много нередности, за които от партията са сигнализирали обществеността:

Не давам пример от енергетиката, защото мога да бъдат обявен в пристрастност. Ще ви дам пример от Министерство на земеделието, където в доклада в началото е обявено, че няма никакви проблеми в политиките. Обаче заради нямане на проблеми в политиките България в момента е застрашена да увисне с около 1 милиард евро по програмите за земеделие във връзка и с ненавременни обществени поръчки за избор на сертифициращ орган. Не онази, която е написана в доклада, а по-важната, по-голямата, за която 100 процента ще има санкции, за която за първи път в държавата ще имаме и конкретно лице, което е виновно за тези санкции – министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Не знам защо в този доклад не е дадена характеристика на безстопанствено и безотговорно харчене на пари в Министерство на земеделието за прословутите скъпи джипове за по 200 00 лева, които нито един ден не са били собственост на държавните горски предприятия, а отидоха в НСО по личната разпоредба на Бойко Борисов и с абсолютното знание на Десислава Танева. Не знам защо в политиките, които така добре са били описани и така добре са оценени от премиера Герджиков, не са описани неправомерни прояви на самия министър с издаване на заповеди без право на обжалване… Все неща, за които се надявам Прокуратурата в момента да ни слуша.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт заяви, че предполагаемите нарушения „трябва да бъдат предадени на съответните институции“:

Предполагам, че този доклад, който беше представен от служебния премиер, не е пълен, а подробности и други факти ще бъдат дадени съответно на съответните институции като прокуратура и други разследващи органи, които да проверят тази информация за нарушения на обществени поръчки в различни ведомства дали е вярна. Така че ние сме за това по принцип, ако има нарушения, ако има нередности, всичко това да бъде показано, извадено и виновните лица да понесат своята отговорност.

Ангелов изтъкна, че патриотите винаги са гласували против програмата за саниране, защото с парите са можели да се изградят голям брой нови жилища за българите от чужбина. Според него служебният кабинет трябва да концентрира усилия в провеждането на прозрачни избори, защита на националната граница от бежанци и борба с битовата престъпност.

Атанас Атанасов от „Нова република“ е категоричен:

Видяхме голям облак, обаче падна малко дъжд. Има избирателност зад цялата тази проверка. Ние от „Нова република“ считаме, че тази избирателност не е случайна, защото това е част от този опит да се създаде изкуствен сблъсък между ГЕРБ и БСП и хората да избират между ГЕРБ и БСП, които били алтернатива едни на други. Общо взето, премиерът Герджиков се опитва да вдигне една топка, която БСП да забие в този случай, но, според мен, не се получава. Ще ви кажа коя е най-голямата слабост на този доклад. Всички в страната знаят, че властелинът на обществените поръчки през последните две години в България беше Бойко Борисов, а за него няма и един ред в този доклад.

Атанасов изтъкна, че въпреки многото скандали в транспорта, проверката в ресорното министерство не е оповестила нарушения и обобщи:

Наистина много шум за нищо. Отделно от това трябва да се каже категорично, че Министерският съвет не е контролен орган и като са ги събрали тези данни, каквито и да са те, би следвало да отидат в тези контролни институции, които имат правомощия да потърсят отговорност, а работата на Герджиков е да уволни тези длъжностни лица, които са допуснали отклоняване на обществените поръчки.
Източник: bnr.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!