Драгомир Стойнев: БСП първа заяви, че корупцията е причина за бедността

Драгомир Стойнев: БСП първа заяви, че корупцията е причина за бедността

От БСП правим всичко възможно реално да изпълняваме нашата предизборна платформа

„Никой никога от високото ниво в политиката не е казвал толкова директно, че корупцията е причина за бедността. БСП го каза първа, на висок глас, чрез Корнелия Нинова, пред тези 60 000 членове и симпатизанти, които бяха дошли на Бузлуджа“.

Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред БНР. Той обясни, че идеята Радев да назначи директора на специализираното звено за борба с корупцията, ще бъде поставена на политическо обсъждане.

„Много дълго време се захласвахме по румънския модел, който бил много ефективен, но той не беше съсредоточен върху борбата с корупцията. Искаме да поставим началото на такава борба, защото този проблем пречи на икономическото и социалното развитие на страната“, подчерта народният представител. Той уточни, че президентът Радев не принадлежи на БСП – той е издигнат от тази партия, но принадлежи на тези над 2 млн. български граждани, които са го избрали.

„Нормално е директорът на тази служба да бъде посочен от президентството, но това не означава, че зам.-директорите няма да бъдат избирани с 2/3 квалифицирано мнозинство в парламента. Ако имаме тази подкрепа и всички политически сили се обединим, защо да не се създаде специално звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта? Дебатът тепърва предстои“, посочи Стойнев. Той допълни, че предложението е това звено да стъпи на сегашната структура на ДАНС.

„От БСП правим всичко възможно реално да изпълняваме нашата предизборна платформа. С внесени 17 законопроекта, сме най-активната парламентарна група. Имаме 335 въпроси и питания, което в пъти надвишава колегите. Благодарение на наши питания сме предизвикали 5 разисквания в парламентарна зала. 3 временни комисии бяха създадени, благодарение на инициативи на БСП, а и подкрепени от останалите политически сили –  НДК, замърсяването на водата и неизплатените заплати на работниците“, подчерта Стойнев и допълни:

„За съжаление това не ни удовлетворява, защото искаме реални резултати от тези действия“.

Според него тази парламентарна сесия е преминала главно в скандали, защото не може цялата държава да се занимава с НДК и и суджуците на ГЕРБ. „Може би това показва техния таван на възможностите, което е скандално“, коментира зам.-председателят на „БСП за България“.

По повод случая с Манол Генов Стойнев подчерта, че не е нормално да се дава подвеждаща информация, когато институциите не са си свършили работата. „Да не забравяме, че когато има обвинение, това не означава, че някой вече е осъден. Този човек може да се окаже и невинен. Но когато имаме човек, притискал фирми, взимал суджуци и има фирми, оплакали се, че са модернизирали и обзавеждали офиси на ГЕРБ – това ясно показва схемата и стила на работа на тази политическа сила“, каза още той.

По неговите думи в България най-накрая трябва да се научим, че има разделение на властите, а не от парламентарната трибуна народни представители да искат техни колеги да напускат парламента.

По повод предстоящия парламентарен сезон, Драгомир Стойнев изрази надежда, че   през септември това правителство най-накрая ще има управленска програма. „Не помня друго правителство да е имитирало работа.

Ние ще поискаме от управляващите дебат и ще предложим нашите мерки как да вдигнем икономиката, производството и да облекчим доходите. Ще поставим на дневен ред и сигурността в страната. Надявам се да постигнем обединение, както показахме, че е възможно“, посочи той.

Според него е хубаво, че от ГЕРБ са започнали да проглеждат за определени проекти, дори и икономически. „Още по-хубаво би било да се вслушат в позициите, които изразяваме от БСП“, допълни той и припомни, че – БСП първи са заявили, че санкциите срещу Русия няма да проработят.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!