Драгомир Стойнев: България не е атрактивно място за инвестиране, но това можем да го променим

Драгомир Стойнев: България не е атрактивно място за инвестиране, но това можем да го променим
„Визия за България“ очертава ясните проблеми във всеки един сектор, но дава и решения

„България не е атрактивно място за инвестиране. „Визия за България“ очертава ясните проблеми във всеки един сектор, но дава и решения. Това е дългосрочен проект“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в студиото на Нова телевизия. Според него потенциалът ни за икономически растеж е изчерпан. „Липсват капитали – ако чакаме само на международните инвестиции, които са около 800 млн. евро, и българските имигранти, които са най-големият инвеститор и изпращат над 1.5 млрд., няма да се получи“, категоричен е Стойнев.

Той посочи, че в Димитровград се е открил нов завод, но южноафриканска фирма, която шиела седалки за луксозни автомобили, построила три завода и напуснала преди месец. Като други проблеми в икономиката той посочи липсата на квалифицирана работна сила, нови технологии, стратегия за инвестиране в биотехнологии, нанотехнологии, нови материали, микроелектроника. „Държавата трябва на пазарен принцип да се съревновава с всички.

Защо има държавно предприятие, като ЧЕЗ, което инвестира в чужбина, а няма българско държавно предприятие? Политиците – вън от управлението на всички предприятия“, подчерта той. Според него предприятия, които са с 50% държавно и общинско участие, трябва да се управляват на пазарен принцип – професионален мениджмънт с международен конкурс, екип, който се избира, и тези хора могат да бъдат уволнени, ако не изпълняват бизнес плана, а не при всяка смяна на властта, да се сменя и ръководството.

„Десетте най-оборотни предприятия в света, според Форбс, имат мажоритарен дял от държавите. Никой не говори за връщане на старата система“, категоричен е народният представител. Стойнев подчерта, че Летище „София“ работи на печалба. „Защо се дава на концесия? Може да се направи международен конкурс, избира се екип и тези хора управляват предприятието в продължение на 10 години. А не политиците да се месят“, каза още той.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ обясни, че на Конгреса са одобрени два документа – платформа за предстоящите европейски избори и „Визия за България“. „Подкрепихме и Елена Йончева. Тя е разследващ журналист и това, което се случва около нея, разтърси страната. Тя запази своя инстинкт да търси истината и да удря точно“, допълни той.

„Президентът е прав, че има несигурност и е необходима смяна на модела. Всички сме наясно, че скоро ще има предсрочни избори. Управлението е нестабилно, раздира се от скандали, не чертае перспектива за развитие на страната, това, което се обещава, не се изпълнява. Битовата престъпност е много сериозна“, коментира Стойнев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!