Драгомир Стойнев: Искаме български сценарий за развитието на Европа

Драгомир Стойнев: Искаме български сценарий за развитието на Европа
Благодаря на ГЕРБ, че послушаха БСП и внесоха Програмата на България за председателството

“БСП предлага, както в началото на мандата ви,  дa ви подкрепим в изготвянето на Българския сценарий за бъдещето на Евросъюза. Ако искате да имаме силна позиция навън, преди това нека да построим зад нея национален консенсус”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Стойнев подчерта, че правителството е послушало БСП и не е сгрешило с внасянето за обсъждане на проекта на Програмата на България за председателството на Съвета на ЕС.  „Предстои ни много работа и ви гарантирам, че депутатите от БСП отново ще са конструктивни за да излезем в  края на годината с един общ политически документ“, каза още той.

„Председателството е координиран и точно разписан процес. В ЕС обаче тече голям дебат за това как ще продължи да функционира той. Каква е българската позиция за промяната в ЕС? Ние участваме ли в този дебат въобще?“, попита той

Драгомир Стойнев обясни, че ЕС минава през криза на целостта, криза на доверие в европейската идея, криза на механизмите – финансови, административни, политически,  криза на сигурността заради тероризма и бежанците. Той заяви, че истината е, че управляващите се движат формално и по течението на фона на тази динамика.

„5-те сценария за бъдещето на ЕС не са бюрократични документи за поредния европейски дебат. Те са червена лампа, знак, че ЕК, която винаги е изключително предпазлива, казва – Съюзът ще се промени, проблемите са много, парите не стигат, финансирането ще се промени“, категоричен бе той. По думите му, точно когато сме в председателство – през 2018 г, ще започне подготовката на многогодишната финансова рамка на Евросъюза след 2020 г.– ще започне да става ясно какви ще са промените, кой ще надделее и как ще бъде разпределян бюджета. „Формални и тихи – такива ли ще бъдем отново? И няма ли да загуби от това самия ЕС?“, каза още той.

Стойнев заяви, че в сферата на икономика основна цел е продължаване на политиките за подкрепа на малкия и средния бизнес, а не създаване на правила според интереса на големите корпорации и монополите. Той допълни, че е важно да се заложи и на помощ за осигуряване на достъпен финансов ресурс, превеждане на малкия и среден бизнес по пътя към технологично обновление. Защита на интересите на българските производители в рамките на единния пазар.

 В сферата на доходите трябва да изкореним явлението работещите бедни, да целим  по-бърз темп на сближаване на доходите на българските граждани с тези на богатите страни-членки на ЕС и да интегрираме хората с увреждания в пазара на труда.  400 000 са работещите бедни в България. Това са граждани и на ЕС“, категоричен бе той.

В сферата на енергетиката той подчерта, че трябва да запазим целостта и независимостта на българската енергетика и енергийни мощности. „За нас е непосилно да отговорим на нови, високи изисквания, на бюрократични норми и директиви за опазване на околната среда“, каза още той

Драгомир Стойнев заяви, че промяната в ЕС трябва да е свързана със солидарност и разбиране на жизнените нужди на всички страни-членки. Според него България е в позиция да започне такъв разговор в ЕС не само заради председателството, а и заради фактите, че сме външна граница, че през територията ни преминават стратегически енергийни пътища, че сме държава, която е гарант за стабилността в един много динамичен регион – и за Западните Балкани, и за Черноморския регион. „България не трябва да иска нещо от ЕС, България трябва да предлага и да формира дневен ред заради тези ни качества“, каза още той.

Крум Зарков: Нека хората в Европа знаят, че България има ясна визия накъде трябва да върви общият ни континент

„Бялата книга няма нормативно измерение, но това са важни решения и стъпки от един процес. Той върви и ние трябва да решим- искаме ли да го насочваме или само да търпим последствията му. Нека хората в Европа знаят, че България има ясна визия за това- накъде трябва да върви нашият общ континент“, заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков. Според него анализ на ефекта за България от различните варианти ще помогне да се  дефинира българският национален интерес вътре в Европа. „Това ще е за първи път и ако вие го направите като правителство, а ние го приемем като парламент, с най-голямо удоволствие ще кажем, че благодарение на вас и нашата подкрепа, имаме позиция- как искаме да се развива Европа и ние в нея“, каза още той.

Елена Йончева: България трябва да има визия за сигурността си и тази на ЕС

 „Разговорът за „Бялата книга“ и бъдещето на ЕС е и за сигурността. България трябва да има своята визия за собствената си сигурност, сигурността в Европа, на Западните Балкани и в Черноморския регион“, заяви говорителят на ПГ на левицата Елена Йончева. По думите й в условията на съвременните заплахи Европа се нуждае и сама да бъде гарант за своята сигурност.

„Създаването на европейски въоръжени сили би могло да гарантира много по-голяма сигурност и независимост както на ЕС, така и на всяка държава по отделно. Ако искаме да се борим ефективно с явлението  тероризъм, е необходима засилена координация между службите и споделяне на информация“, каза още тя.

Йончева подчерта, че правилна стъпка в тази посока би било да се разширят правомощията на Европол – от координиращи, до по-широк обмен на информацията. „ЕС трябва  да поеме ясен ангажимент за охрана на българо-турската граница, която се явява нейна външна граница.

Съществуващото преградно съоръжение не се преминава само от тези, които не са решили да го преминат“, допълни тя. Според нея нелегалната миграция е потенциален източник на престъпност и международен тероризъм. Елена Йончева подчерта, че промените, които се подготвят в Дъблинското споразумение  не са добри за България. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!