Драгомир Стойнев: Няма да се откажем от клас „Прослужено време“ и минималния осигурителен доход

Драгомир Стойнев: Няма да се откажем от клас "Прослужено време" и минималния осигурителен доход
Румен Гечев: Не трябва да премахваме минималната работна заплата, а да повишим конкурентоспособността

„Работодателите търсеха подкрепа в наше лице за премахване на клас прослужено време, но ние сме категорично против.

Не се съгласихме и с предложението за премахване на минималните осигурителни прагове, както и с премахването на по-голямото увеличение на минималната работна заплата“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев след срещата на народни представители от левицата  с четирите работодателски организации.

Стойнев подчерта, че е било постигнато съгласие, че трябва да бъде възстановен  нарушеният социален диалог между синдикати, работодатели и правителство.

„Правителството не може да се държи като наблюдател или да заема страни, а трябва да регулира този диалог, защото има огромно напрежение между работодателите и синдикатите“, категоричен бе той.

Стойнев подчерта, че особено в период на бюджет би трябвало да се говори за: ефективност на изразходваните бюджетни средства; реформи, които да доведат до устойчив икономически растеж; политика, която да води до увеличаване на доходите на българските работници, което е свързано и с по-добро и качествено образование и здравеопазване.

„Не трябва да премахваме минималната работна заплата, а да повишим конкурентоспособността“. Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ проф. Румен Гечев.

Той подчерта, че представителите на левицата са привели данни от ЕС, че огромното мнозинство от страни членки имат минимална работна заплата. „Можем да водим разговори по механизмите за нейното формиране, но не и по нейното премахване“, категоричен бе той.

Гечев обясни, че бизнесът настоява, че замразяването на минималните доходи е гаранция за конкурентоспособност.

Той допълни обаче, че не са могли да отговорят на факта – след като заплатите в България са най-ниски в Европа, данък печалба е най-нисък, защо не сме най-конкурентоспособни.

„Най-конкурентните икономики в света са с високи доходи.

Трябва да видим как да направим българската икономика конкурентоспособна и да растат доходите“, заключи Румен Гечев.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Комисията за финансов надзор

Комисията за финансов надзор (КФН) да се самофинансира от такси, а не от бюджета, както досега. Това реши парламентът с приетите промени в Закона за КФН на първо четене.По време на дебатите Румен Гечев попита дали законопроектът води до подобряване на регулативните функции на съответния орган. Според него хората, които са заети в КФН, трябва да имат висше юридическо или икономическо образование. „Имаме претенции и към степента на образованието, като образованието трябва да бъде магистър. Не сме съгласни, че в КФН трябва да има хора, които са завършили други специалности“, каза още Гечев.Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4546014/

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 2 ноември 2017 г.

Охрана във всяка болница

Депутатите не приеха да има охрана на пациентите и персонала във всяка болница, както предлагат от #БСПзаБългария с промени в Закона за лечебните заведения. Предложенията на социалистите бяха отхвърлени на първо четене със 72 гласа "за", 44 "против“ и 56 "въздържал се“."Докато чакаме този комплексен подход да седим и да гледаме хората как ги бият ли", попита зам.-председателят на ПГ на "#БСП за България" Драгомир Стойнев. Той обвини управляващите, че са натрупали дългове от над 500 млн. в здравеопазването, а медицинските работници напускат страната.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 1 ноември 2017 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!