Драгомир Стойнев: Около 32% от доходите си хората дават за храна. Искаме намаляване на ДДС на хляба

Драгомир Стойнев: Около 32% от доходите си хората дават за храна. Искаме намаляване на ДДС на хляба
„Домакинствата дават значителна част от своите приходи за храни- около 32%. Хлябът е основен хранителен продукт за хората. Още преди поскъпването на газа, увеличението на насъщния вече ни притеснява. След среща с Асоциацията на хлебопроизводителите, имаме предложение за намаляването на ДДС на хляба на 5%”.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БТВ.

Той поясни, че от цената на хляба- 20% отиват за държавата под формата на ДДС, 45% за големите търговски вериги и едва 35% за българския производител. „Трябва да се предприемат мерки. В момента правителството не прави нищо. Има някаква политическа криза. Проблемите с насъщния, с електроенергията, с цената на природния газ остават.  Как ще оцеляват домакинствата?”, попита Стойнев.

„Заради институционалната криза не се предприемат никакви действия. Затова ние, от БСП, апелираме- колкото се може по-бързо да се реши тази криза между институциите, за да се предприемат конкретни мерки или да се приемат тези, които ние предлагаме”, каза той. Стойнев поясни, че има три фактора за кризата. „Първият е, че има криза в самата управляваща коалиция. Неясните им договорки ще продължат и не е ясно докъде ще ни доведат.

В самата партия ГЕРБ също има криза. Вторият е липсата на кадри в ГЕРБ. Оказа се, че скамейката им е изключително къса. И третият фактор е междуинституционалната криза между президента и правителството”. Според него президентът Румен Радев е дал междуинституционален урок на ГЕРБ, че трябва да спазват законите.

„България трябва да инвестира в нови ядрени мощности, защото настоящите остаряват и ще имаме недостиг на електроенергия в близкото бъдеще. Ще е необходимо да внасяме електроенергия“, каза Драгомир Стойнев. Той допълни, че до този момент страната ни е дала 3 милиарда лева за АЕЦ „Белене”, а има само една площадка.

Според него заради решението на ГЕРБ- през 2012 г. да спре проекта за втората българска атомна централа, сега не произвеждаме евтина електроенергия.
На въпрос- дали излизането на Гинка Върбакова от бизнеса с фотоволтаици е за да й помогне това за пред антимонополната комисия, той предположи, че вероятно е ход от Върбакова, но за ПГ на „БСП за България” е важно, че една много малка фирма придобива активите на ЧЕЗ. „Искаме да имаме сериозен инвеститор, който да гарантира сигурността на електроснабдяването на 2 милиона българи, както в момента го прави ЧЕЗ”, поясни Драгомир Стойнев. Той изрази съмнение, че ще има финансова институция, която да финансира сделката с Върбакова.

По отношение на това че БЕХ пое още 100 млн.лв на столичното парно, Драгомир Стойнев уточни, че това е доказателство за проблема с „Топлофикация” – София. „За мен не е нормално БЕХ да продължава да трупа задължения, които са на „Топлофикация – София”, категоричен бе той.

Драгомир Стоойнев прогнозира поскъпване на електроенергията, заради скока на цената на газа в края на годината. Това от своя страна сигурно ще оскъпи и хранителните продукти, прогнозира зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!