Драгомир Стойнев: Приходите в държавния бюджет не събират

Драгомир Стойнев: Приходите в държавния бюджет не събират
Искаме временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС

„Имаме съмнения и притеснения за огромни нередности – как се събират приходите в държавния бюджет? Голяма част от тях не се събират“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той подчерта, че „БСП за България“ предлага конкретни стъпки за борба с контрабандата. „Днес внесохме решение за създаване на временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система – БАЦИС в агенция „Митници“, допълни той.

Стойнев обясни, че има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени в последния доклад. „Изводите са, че са налице технически възможности за манипулиране или неутрализиране на достъп до компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност.

Съществува условие за заплаха на финансовата и икономическата сигурност на страната“, уточни той. Според доклада служители на агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.

„Искаме разследване на комисията за начина, по който функционира тази система, защото сме притеснени за приходите в държавния бюджет“, допълни зам.-председателят на левицата. Той обясни, че има 9 въпроса, които трябва да дадат отговор: кой е авторът на заданието за създаването на БАЦИС, кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълнението на заданието за системата, ДАНС разследвала ли е поведението на изпълнителя, по отношение на създаването на условията за пробив в БАЦИС, свързан ли е изпълнителят с лица, които биха използвали условията за пробив?

„Условията за пробив са открити още на база обучение на служителите и какви действия са предприети. Извършено ли е в Агенция „Митници“ обучение по информационна сигурност, има ли сигнали от обучаващите за нередностите в системата, има ли наказани лица за бездействие, свързани със създаването и функционирането на БАЦИС?“, продължи с въпросите Стойнев. Според него трябва да се даде ясен и категоричен отговор -какво се случва с приходите в държавния бюджет.

Проф. Румен Гечев: Правителството на ГЕРБ  лъже за резултатите от борбата с контрабандата

„Правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев. Той посочи данни от наскоро публикувания доклад на Агенция „Митници“, който опровергава твърденията на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват, респективно и корупцията.

„Не е съвпадение, че докладът на митниците беше публикуван два дни след вота на недоверие. Докладът беше забавен, защото данните биха представлявали допълнителен аргумент в ръцете на опозицията и допълнителни доказателства, че тя има пълни основания да иска оставката на правителството, заради провала в сферата на корупцията в т.ч. и контрабандата“, каза още той.

По неговите думи за първи път от 2010 година, едно правителство – това на ГЕРБ, не е изпълнило приходите от акцизи с 50 млн. лв. „През последната година има обратна тенденция – негативна, на обложените с акциз цигари. Има намалена ефективност в работата на правителството“, допълни проф. Гечев.

Той даде пример, че през 2017 г са заловени само два-три тира с цигари, при опит за незаконен внос в България. „През 2017 година са били 37 144 137 къса цигари, за 2016 г – 44 420 159, а за 2012 година – 83 683 408 къса цигари“, уточни народният представител. „Като има почти 24-25% повишение на цените на петрола през 2017 г., не е ли ясно, че и цените на бензина са по-високи?

Приходите от акцизи би следвало да са по-високи. Но те не са, тъй като по данни на правителствената агенция „Митници“, те са на нулево положение – няма промяна в приходите“, каза още той. „Можете да си представите, всъщност, какви са истинските измерения на контрабандата“, коментира  Гечев.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!